Sportlegendák kaptak össze a zavaros levélen

2006.12.12. 9:52

Egyre zavarosabb a kép azzal a levéllel kapcsolatban, amit Zádor Ervin, egykori '56-os olimpiai bajnok vízilabdázó aláírásával hozott le a Magyar Nemzet. A lap állítja, Kárpáti György olimpiai bajnok küldte hozzájuk a levelet, de ezt Kárpáti és Zádor is cáfolja. Eközben egy harmadik csapattárs, Gyarmati Dezső Kárpátit vádolja hazugsággal.

A Magyar Nemzet című napilap még szeptember 23-án hozott le Zádor Ervin aláírásával egy levelet. Ebben a melbourne-i olimpia vérző fejű hőse (Zádort ütötte meg egy szovjet játékos a negyeddöntőn) a magyar kormány összetételével indokolja, hogy miért maradt távol a szeptember 22-i budapesti ünnepélyes megemlékezéstől.

"Nem tudok hazamenni egy olyan országba, ahol még mindig ugyanazok vannak hatalmon, akik évtizedekkel ezelőtt az ország elhagyására kényszerítettek, ahol egy olyan miniszterelnök áll az ország élén, aki éveken át az ország kormányzása helyett nem csinált mást, csak hazudozott" - olvasható többek között a lap által közölt levélben. Zádor 1956-ban disszidált, jelenleg Kaliforniában él.

A Népszabadság szombati száma azonban idézi a Frankfurter Allgemeine Zeitung december 6-i számát, amelyben a német újság interjút közölt Zádorral. Az olimpikon ebben azt állítja: semmiféle levelet nem írt, az ünnepségre pedig azért nem jött haza, mert egyszerűen nem találta az útlevelét. Zádor hozzátette: azt sem tudja, hogy ki ma Magyarországon a kormányfő.

A napilapnak Ballai Attila, a Magyar Nemzet sportrovatának vezetője azt nyilatkozta, hogy a Zádor-levelet az egykori csapattárs, Kárpáti György küldte el faxon a szerkesztőségbe. A jelenleg Svédországban tartózkodó Ballait nem tudtuk elérni, de a Magyar Nemzet sportrovatánál az [origo]-val is azt közölték, hogy Kárpáti küldte el számukra faxon a levelet.

Megkerestük az éppen Ausztráliában tartózkodó Kárpátit, aki közölte: semmiféle levél nem létezik, Zádor telefonon indokolta neki és egy harmadik csapattársuknak, Gyarmati Dezsőnek, hogy miért nem jön haza a megemlékezésre. Bár Kárpáti elmondása szerint részletekre nem emlékszik, de az indoklás lényege szerinte az, hogy: "Zádor a kommunisták miatt hagyta el az országot, miközben most is ők vannak hatalmon".

Gyarmati Dezső ugyanakkor állítja, neki semmiféle ilyen telefon-beszélgetése nem volt Zádorral. "Jóban vagyok Kárpátival, de hazudik. Ez hazugság. Engem ne keverjen ebbe bele, egye meg, amit főzött" - állította Gyarmati az [origo] -nak. Az olimpiai bajnok azt mondta, hogy valóban beszélt az ünnepség előtt Zádorral, de nem erről. Ismét felhívtuk Kárpátit, aki így reagált volt csapattársa állítására: "Ő nem mond igazat. Én viszont a magam részéről lezárom ezt az ügyet, nem keverek tovább."

A Magyar Nemzet sportrovatánál megdöbbenéssel hallották, hogy mit nyilatkozott az [origo]-nak Kárpáti. Ők változatlanul azt állítják: a levelet Kárpáti küldte el hozzájuk, azt viszont az ügyet kezelő rovatvezető távollétében nem tudták megmondani, hogy megvan-e még a fax. Zádor Ervint nem sikerült elérnünk.

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKK