MSZP-s képviselő fiának cége dolgozott a kormánynak

2006.12.12. 11:48

A népegészségügyi program kommunikációjára kötött tízmilliós szerződést idén tavasszal Schvarcz Tibor MSZP-s képviselő fiának családi cégével az Egészségügyi Minisztérium. Az egészségügyi bizottság volt elnöke szerint posztjának nincs köze fia üzletéhez, a tárca pedig azt közölte, a legkedvezőbb áron legjobbat kínáló céget választották ki.

Tízmillió forint értékben kapott megbízást az Egészségügyi Minisztériumtól egy MSZP-s országgyűlési képviselő fiának cége idén tavasszal. Az EüM üvegzseb törvény alapján közzétett adataiból kiderül, hogy a ONELINE PR Bt. - amelynek beltagja ifjabb Schvarcz Tibor és neje - tízmillió forintot kapott a népegészségügyi kommunikációs program összeállításáért és lebonyolításáért, 2006. március 1. és május 31. között. Ebben az időszakban idősebb Schvarcz Tibor szocialista képviselő az egészségügyi bizottság elnöke volt.

Az [origo] megkereste az Egészségügyi Minisztériumot, ahol azt közölték, a ONELINE PR az előző ciklusban országos kommunikációs programsorozatot tervezett és koordinált, a rendezvények sajtótájékoztatóit szervezte és sajtóanyagot készített. Az EüM Sajtóirodája szerint a cég többek közt egy gödöllői gyárátadásban, a Faluszűrési Programban, a védőnői programban, a Táplálkozás Életmód Testmozgás platform megvalósításában és a méhnyakrák szűrésben is közreműködött. A cégnek korábban, 2005 március 8. és június 12. közt is volt szerződése a tárcával, 1,9 millió forint értékben.

Az EüM-től kapott tájékoztatás szerint a ONELINE PR-t egyszerűsített közbeszerzési eljárásban választották ki a feladatra. Mivel a szolgáltatás értéke nem éri el a közbeszerzés nemzeti értékhatárát (idén ez 25 millió forint) erre a minisztériumnak lehetősége volt. Az egyszerűsített eljárás azt jelenti, hogy nem kötelező a nyilvános pályázat, elegendő három cégtől ajánlatot kérni. A tárca szerint a beérkezett három ajánlat közül a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás és kreatív megvalósítás szempontját figyelembe véve, egy bíráló bizottság választotta ki a ONELINE PR-t.

Ifjabb Schvarcz Tibor az [origo] érdeklődésére azt mondta, cége évek óta egészségügyi kommunikációval foglalkozik, így nem meglepő, hogy őt bízták meg a feladattal. Szerinte a megbízásnak nincs köze ahhoz, hogy édesapja szocialista képviselő.

Idősebb Schvarcz Tibor szintén azt mondta, hogy szerinte nem kifogásolható a szerződés, annak nincs köze az ő pozíciójához Állítása szerint csak utólag értesült arról, hogy a fia cége kapta a megbízást.(Idősebb Schvarcz Tibor következetesen v-vel írja a nevét, ifjabb Schvarcz esetében azonban a cégbírósági adatokban a "v "és a "w" egyaránt előfordul. Mi v-vel írtuk, mivel a képviselő vagyonbevallásában is így írja gyermekei nevét.)

A ONELINE PR Bt. a nyilvános cégadatok szerint egy 1996-ban alapított bt-ből alakult át 2002 nyarán, de beltagjai nem változtak. Fő tevékenysége jelenleg üzletviteli tanácsadás, de működtet egy egészségügyi információkkal foglalkozó hírügynökséget is.

Kovács Áron

KAPCSOLÓDÓ CIKK