Bírósággal fenyegeti Magyarországot is az EU

2006.12.12. 16:08

Magyarország mellett Ausztriát, Dániát és Olaszországot is megrótta az Európai Bizottság, amiért nem küldték el azt a tervet, mely meghatározná, hogy 2012-ig hogyan fogják vissza a széndioxid-kibocsátást. Ha a tagállamok nem tesznek eleget a felszólításnak, az Európai Bíróság elé kerülhet az ügy.

Utolsó írásbeli figyelmeztetést küld az Európai Bizottság (EB) Magyarországnak, Ausztriának, Dániának és Olaszországnak, mert még mindig nem juttatták el az Európai Unió központjába a széndioxid-kibocsátáshoz kapcsolódó elosztási tervüket - derül ki a bizottság keddi döntéséből.

Ha az érintett tagállamok ezt követően sem tesznek eleget az uniós felszólításnak, a bizottság az Európai Bíróság elé viheti ügyüket. A 2008-2012 közötti időszakra vonatkozó terveket az utolsó figyelmeztetés szerint a lehető leghamarabb el kell juttatni a testülethez.

A tervnek azt kell meghatároznia, hogy a hazai ipari létesítmények éves szinten mennyi szén-dioxidot bocsáthatnak ki. A tervre azért van szükség, mert az EU vállalta, hogy 2012-ig nyolc százalékkal visszafogja az üvegházhatásért felelős gázok, ezen belül is főként a szén-dioxid kibocsátását.

Kelemen Ágnes, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) tanácsosa az MTI-nek elmondta, hogy a tárca hivatalosan még nem értesült a sajtóban kedden közölt felszólításról. Kelemen azt mondta, a tárca szándéka szerint január közepéig azonban elküldik a véglegesített dokumentumot az EU-nak, így valószínűleg nem kerül bíróság elé az ügy.

Korábban Magyarországon már felmérték, hogy 2012-ig évente mekkora kibocsátásra lehet számítani, ennek alapján osztották szét a kvótákat előbb a különböző ipari ágazatok (cement-, mész- acél-, üveg- és papíripar), majd pedig ezen belül az egyes ipari létesítmények között.

KAPCSOLÓDÓ CIKK