Szerdán hirdetett elsőfokú ítéletet a Fővárosi Bíróság a Globex-ügyben. Az elsőrendű vádlottat, Vellai Györgyit két és fél év letöltendő börtönre ítélték, sikkasztás, csalás, hűtlen kezelés és okirathamisítás miatt. A Globex másik volt vezetője, Vajda László egy év nyolc hónap letöltendő börtönt kapott. A többi vádlottat egy kivétellel - akit felmentettek - felfüggesztett börtönre ítéltek, illetve megrovásban részesítettek. Ez azt jelenti, hogy senki sem kerül börtönbe az ügy miatt, a per két fő vádlottja ugyanis az ítéletben kiszabottnál már hosszabb időt töltött előzetesben.

Összesen 60 rendbeli sikkasztás, négy rendbeli hűtlen kezelés, csalás és okirathamisítás miatt bűnösnek mondta a Fővárosi Bíróság szerdán kihirdetett ítéletében Vellai Györgyit, a Globex-ügy elsőrendű vádlottját, akit ezért két és fél év börtönre ítéltek. Néhány vádpont alól azonban felmentették, így a bíróság nem találta bűnösnek a tőkebefektetési csalás vádjában és szintén felmentették egy-egy ügyben a hűtlen kezelés illetve a csalás vádja alól. Vellai nem fellebbezett a tárgyaláson, három nap gondolkodási időt kért. A korábban előzetes letartóztatásban töltött idő miatt - ez 31 hónap volt - azonban nem kellene börtönbe vonulnia.

Vajda László, a másodrendű vádlott, a Globex másik volt vezetője egy év nyolc hónap letöltendő börtönt kapott, 60 rendbeli sikkasztás miatt. Vajdát is felmentették néhány vádpontban, így hűtlen kezelésért és csalásért nem ítélték el. Vajda is három nap gondolkodási időt kért, hogy eldöntse fellebbez-e. Neki sem kellene börtönbe vonulnia, mer ő is hosszabb ideig volt fogva tartva korábban, mint amennyi időre most elítélték.

A többi vádlott közül a nyolcadrendűt felmentették, a többiek egy év és nyolc hónap közötti, felfüggesztett börtönt kaptak, de volt, aki csak megrovást kapott. A tárgyalótermben csak egy vádlott fellebbezett az ítélet ellen, a legtöbben elfogadták azt, így több esetben jogerős lett az elsőfokú ítélet. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a fő vádlottak kivételével a bíróság a többieket előzetes mentesítésben részesítette, ami azt jelenti, hogy nem lesz priuszuk. Az ügyész is elfogadta a legtöbb vádlott esetében az ítéletet, csak a soproni önkormányzatot érintő vádpont esetében fellebbezett a bűnösség megállapításáért és a büntetés súlyosbításáért Vellai esetében.

A bíró az ítélet indoklásakor elmondta, hogy a soproni, illetve a XII. kerületi önkormányzattal kapcsolatos vádpontok alól felmentette a vádlottakat, mivel senkit sem ért kár ebben a két esetben. A kisbefektetőkkel kapcsolatban azonban azt mondta ki a bíróság: annak ellenére, hogy sokan úgy nyilatkoztak, nem keletkezett káruk az ügyből, ez nem jelenti azt, hogy nem történt bűncselekmény. Az ítélet szerint ugyanis szabálytalanul jártak el a Globex vezetői, sajátjukként kezelték a rájuk bízott vagyont.

Nyolc évvel ezelőtt pattant ki a Globex-ügy, de az elsőfokú bírósági ítéletre szerdáig kellett várni. A négy és fél éve tartó perben összesen 10 embert - köztük Vellai Györgyit és Vajda Lászlót, a Globex cégcsoport két egykori vezetőjét - vádolnak sikkasztással, amivel az ügyészség szerint mintegy 6 milliárd forint kárt okoztak.

A vád szerint a Globex vezetői többek között a soproni, a XI. és a XII. kerületi önkormányzatot, 65, a cég által kibocsátott kötvényeket megvásárló kisbefektetőt és két pénzügyi alapot károsítottak meg azzal, hogy hamis igazolásokat bocsátottak ki a cég pénzügyi helyzetéről. Az ügyészség szerint Vellai Györgyi kedvezőbb színben tüntette fel a Globexet, mint amilyen a valós állapot volt, ezzel okirathamisítást követett el. Emellett a Globex vezetőinek rótták fel azt is, hogy nem létező értékpapírokat vettek, hogy ezzel javítsák papíron a cég helyzetét, megtévesztve mindezzel a befektetőket. A hitelezők pénzét ráadásul saját adósságaik törlesztésére fordították, és nem fizették vissza a rájuk bízott összegeket - állítja az ügyészség.

Az elsőrendű vádlott Vellai Györgyi a szerdai ítélethirdetés előtt, az utolsó szó jogán azt mondta: mindig csak a legjobbat akarta, a törvények és erkölcsi normák szerint cselekedett, nem követett el bűncselekményt. Ez követően a bíró ismertette az elsőrendű vádlott írásbeli beadványát, amelyben minden vádpontban tagadta bűnösségét. Vellai azt írta, szerinte nem károsították meg a hitelezőket, akik nem vesztették el a cégükre bízott vagyonukat. Azt pedig, hogy nem létező cégek részvényeivel is üzleteltek, nem is tudta, mint írta, azt hitte, működő vállalkozások papírjairól van szó. Vellai Györgyi a perben korábban is tagadta bűnösségét.

A Globex-ügy 1998-ban robbant ki, ekkor omlott össze a vállalatbirodalom, és derült ki egyértelműen, hogy fizetésképtelenné vált a cég. Azt, hogy baj van, még az is jelezte, hogy a vállalatbirodalom két vezetője, Vellai Györgyi és Vajda László külföldre menekültek, és csak 1999 januárjában fogták el őket Németországban. Magyarországra 1999 áprilisában hozták vissza őket, ekkor előzetes letartóztatásba kerültek, fogva tartásukat két és fél év után, 2001 augusztusában, házi őrizetüket pedig 2002 júliusában szüntette meg a bíróság.

Az Élet és Irodalom egy korábbi cikke szerint a vállalatbirodalom összeomlását az okozhatta, hogy a Globex Holding hihetetlen növekedési tempót diktált saját magának, amit csak 1997-ig tudtak "kordában tartani". A növekedés miatt állandósult a pénzhiány, de a cég ekkor sem fogta vissza az aktivitását, hanem inkább előremenekült és még több pénzt vont be a vállalkozásba, hitelezőit pedig a vádirat szerint folyamatosan megtévesztette, kozmetikázta a vállalkozás pénzügyi helyzetét.

A pénzszerzés egyik eszköze volt az 1996-ban piacra dobott Globex '98 kötvény. A papír a kétéves futamidő alatt a piacinál jóval magasabb hozamot ígért. A kecsegtető ajánlat bevált, mivel a kötvényekből egymilliárd forint folyt be. A Globex a kötvényügylet mellett is több nagyberuházásba vágott bele. Többek között a Rózsakert üzletközpont építésébe kezdtek a Rózsadombon, majd egy több mint 4 milliárd forintos beruházásba, a Rózsadomb Hotel átépítésébe.

A holdingnak azonban ekkor már komoly fizetési problémái voltak, mivel rengeteg pénze állt ingatlanokban. 1997-től sorra jelentkeztek a hitelezők, pénzüket követelve. Többek között a XII. kerületi önkormányzat kérte a cégre bízott több százmilliós vagyonát. Ráadásul, ezt követően 1998-ban közeledett a Globex '98 kötvény lejárata, ami további 1,3 milliárd forintot vont volna ki a vállalkozásból. Emellett a soproni önkormányzat is elkezdett érdeklődni egy évvel korábban, a cégcsoportra bízott 3,2 milliárd forint értékű vagyona után. Végül 1998 szeptemberében kitört a botrány, a többi hitelező is megrohanta a céget, és a vállalatbirodalom összeomlott.