Profik az újracímkézők a főállatorvos szerint

2006.12.12. 8:23

Egyre hatékonyabb ellenőrzéssel próbálják megfogni a profi élelmiszerhamisítokat - közölte kedd reggel a főállatorvos egy televíziós műsorban. A rendőrségen külön 17 fős nyomozócsoport alakult az átcímkézési ügy kivizsgálására. A botrány főszereplője ellen pedig több áruházlánc is jogi lépéseket fontolgat.

Az élelmiszerhamisítók profi munkát végeznek, de az ellenőrzések egyre hatékonyabbak - mondta Süth Miklós országos főállatorvos a Magyar Televízió keddi Nap-kelte adásában. A lejárt szavatosságú árut újracímkéző cég olyan fejlett technikai eszközökkel rendelkezett, hogy a hamisítást nehéz volt felfedezni. A hatóságok végül a fogyasztói bejelentések alapján kezdték meg vizsgálataikat.

A szakember véleménye szerint a kereskedők is a hamisítók áldozatai. Nehéz helyzetbe kerültek az üzletláncok, mert "őket is becsapták", az ő vásárlóikban is kétségek támadtak. Nekik is érdekük tehát, hogy mindent megtegyenek a hamisítások felfedésére. A főállatorvos azt mondta: a kereskedő "teljes joggal" lehet kíváncsi a beszállítók minőségi teljesítményére. Joga és lehetősége, hogy pontos információkat, úgynevezett "beszállítói auditot" kérjen a szállítóktól, megbizonyosodjon az áru kifogástalan minőségéről.

A MEGA cégcsoportnál idén többször is találtak súlyos szabálytalanságot. Budapesten 22 tonna, Heves megyében közel 90 tonna romlott húst fedeztek fel a cégcsoport raktáraiban. A cég ugyanakkor elsőrendű felszereléssel rendelkezett, a raktárakban kifogástalan tisztaság volt, ezért az ismételt ellenőrzés legtöbbször semmit sem talált. A hatósági vizsgálatok folytatódnak, az ellenőrzésekbe újabb szakemberek kapcsolódnak be. Mivel Magyarországon 6500 élelmiszer-előállító üzem működik, sok a tároló és a raktár, ezért az ellenőrök csak lassan haladnak. A főállatorvos ugyanakkor azt mondta: üzeni a feketevállalkozásoknak, hogy "egyszer mindenkihez" eljutnak.

A rendőrök eközben folytatják a nyomozást, a Népszabadság beszámolója szerint jelenleg a cégcsoport törökbálinti raktárának dolgozóit, fuvarozóit hallgatják ki, gyanúsítottjuk még nincs. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon gazdaságvédelmi nyomozókból szerveztek külön erre az ügyre 17 fős nyomozócsoportot. A nyomozók a német hatóságoktól jogsegély keretében kérnek információkat - sok lejárt áru ugyanis innen származott. Jelenleg azt igyekeznek tisztázni, hogy az áruk magyarországi átvevői tudták-e, hogy lejárt termékeket vesznek át. Az is vizsgálják, személy szerint kik intézték a szállításokat és az átcímkézéseket.

A lap szerint többféle bűncselekmény elkövetésének a gyanúja is felmerülhet: a csalás, az "áru hamis megjelölése", a "rossz minőségű termék forgalomba hozatala", a fogyasztók megtévesztése, az ártalmas közfogyasztási termék forgalomba hozatala mellett okirat-hamisítás, adócsalás, pénzmosás gyanúja is felvetődik. A Népszabadság szerint nehezíti a hasonló ügyekben való eljárást, hogy még nem alakult ki egységes joggyakorlat ezek kezelésére.

Az ügyben ugyanakkor feljelentést tesz a Spar a MEGA cégcsoport ellen, és rajta kívül a többi áruházláncnál is jogi lépéseket fontolgatnak. Egyesek kártérítést kérhetnek, mások az üzleti jó hírnévhez való jogaik megsértésére hivatkozhatnak - írja a Népszabadság.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK