SZDSZ-es igen a szocialista főpolgármester-helyettesre

2006.12.13. 19:29

A fővárosi SZDSZ-frakció csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés ülésén megszavazza Hagyó Miklóst (MSZP) főpolgármester-helyettesnek, döntenek 15 bizottságról és a javasolt hét tanácsnokról is - nyilatkozta a párt budapesti elnöke.

Lakos Imre elmondta, hogy a novemberben elfogadott, de még nem hatályos koalíciós szerződésben rögzített struktúrákat támogatják. Ezért egyelőre várhatóan csak elviekben értenek egyet azzal a szocialisták által felvetett javaslattal, hogy hozzanak létre egy kulturális jellegű bizottságot is, amt a fideszes Tarlós Istvánnak ajánlott fel az MSZP.

Lakos Imre szerint valóban hasznos lehet a korábbi ciklusban a turisztika-kereskedelem területén működő bizottság. Csütörtökön azonban célszerűségből a koalíciós megállapodásban rögzített 15 bizottságról döntenének inkább - jegyezte meg. Az újabb, immár a hatodik ellenzéki irányítású testület létrehozásáról szóló csütörtöki elhatározás azért is jó lenne, mivel így a bizottsági struktúrát várhatóan nem csak az egyfős kormánypárti többség szavazná meg - tette hozzá.

Lakos Imre elmondta azt is, hogy az MSZP-hez hasonlóan várhatóan az SZDSZ-frakcióban is kötelező jellegű szavazás lesz a benyújtott személyi kérdésekről. Azt azonban nem tervezik, hogy az SZDSZ-es képviselők bemutassák szavazólapjukat az urnába dobás előtt a frakcióvezetőnek.

A politikus elismerte, hogy az ellenzéknek felajánlott, gyakorlatilag kis jelentőségű ügyekkel foglalkozó bizottságokról, csakúgy, mint a szervezeti szabályzat módosításáról, nem volt érdemi egyeztetés a kormánypártok és az ellenzék között. Közölte azt is: ennek ellenére az bizonyos, hogy a bizottságokban megszavazzák a 3-5 fős kormánypárti többség kialakítását, függetlenül attól, hogy a közgyűlésben csak egyfős a többségük.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK