Milliárdos veszteségtől tart az újbudai Fidesz

2006.12.13. 17:54

Pályáztatás nélkül, a piaci ára alatt ad el egy értékes ingatlant a XI. kerületi képviselő-testület a Fidesz szerint. Azt állítják, hogy az önkormányzat milliárdos bevételtől esik el, és a vevő, az általuk MSZP-közeli vállalkozónak tartott Leisztinger Tamás jár jól az üzlettel. Újbuda polgármestere, a szocialista Molnár Gyula szerint személye elleni politikai támadásról van szó.

Pályáztatás nélkül értékesíti a kerület legértékesebb ingatlanát Újbuda önkormányzata, és ezzel a becslések szerint legalább másfél-két milliárd forint kárt okoz a XI. kerületnek - közölte Kupper András és Schneller Domonkos.

A fideszes képviselők elmondták: a képviselő-testület keddi ülésén az MSZP-, az SZDSZ- és az MDF-képviselők úgy döntöttek, hogy az önkormányzat eladhatja az üzletrészét abban a társaságban, amelyet a kerület legértékesebb ingatlanának fejlesztésére hoztak létre. A kerület három éve 36 hektárnyi, a Lágymányosi-öbölnél fekvő ingatlant vitt be a társaságba, amelyben a mostani döntés szerint csak egy százalék üzletrészt tartanának meg.

A fideszes politikusok szerint ennek a társaságnak valójában Leisztinger Tamás MSZP-közeli vállalkozó a fő tulajdonosa. "Ez az eladás verseny nélkül történik meg, tehát nem tudjuk, hogy mekkora a piaci ára annak az üzletrésznek, amelyet most Leisztinger Tamásnak adunk el" - hívta fel a figyelmet Kupper András.

Schneller Domonkos úgy vélte, hogy az önkormányzat már 2003-ban "vitatott értéken" vitte be a telkeket a közös cégbe, és előnytelen szerződést kötött. Megfogalmazása szerint gyanús az üzletrész eladása, mert ez nem áll érdekében az önkormányzatnak, és a terület valószínűleg jóval többet ér. Indokolatlanul döntött zárt ülésen a képviselő-testület Kupper András szerint, aki azt is hozzátette, hogy itt nem Leisztinger Tamásról van szó, hanem arról, hogy az önkormányzat veszít-e bevételt vagy sem.

A XI. kerület szocialista polgármestere, Molnár Gyula a fideszes képviselők állításaira reagálva kijelentette: nem szakmai, hanem személye elleni politikai támadásként értékeli az elhangzottakat. Szerinte a kerület érdekelt volt az elhanyagolt terület fejlesztésében, a cél az volt, hogy "egy adott pillanatban jó áron tudja értékesíteni az ingatlant", ez a "pillanat most jött el" . A politikusok által MSZP-közelinek mondott Leisztinger Tamásra utalva pedig azt mondta: a kerület nem minősít politikailag, "mi a szomszédunkkal kötöttünk üzletet".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK