Meg lehet nézni a letiltott áruk listáját

2006.12.13. 12:39

Hivatalosan is közzétette a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a betiltott élelmiszerek listáját, amelyeket a hatóságok szerint a MEGA-cégek törökbálinti raktárakban címkéztek át. A több mint százféle termék forgalmazását az élelmiszer-ellenőrző hatóság letiltotta, azokat vissza kell vonni a kereskedelemből.

Nyilvánosságra hozta a törökbálinti átcímkéző üzemben talált, bizonyíthatóan meghamisított lejárati idejű élelmiszerek listáját a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium. A több mint százfajta hús- és tejtermék, édesség és bioélelmiszer forgalmazását a Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás megtiltotta, azokat vissza kell gyűjteni. A teljes lista letölthető az FVM honlapjáról. Az [origo] korábban nyilvánosságra hozott egy bővebb, előzetes listát, amely itt található.

A nyilvánosságra hozott lista több ponton is ellentmondásban van a MEGA-cégek osztrák tulajdonosának kedden kiadott közleményével. Stefan Fischer szerint ő nem foglalkozott hússal, míg a listán közel negyvenféle húskészítmény található. Másrészt az FVM listája szerint a termékeken a külföldön is szokásos nap-hónap-év formátumban tüntették fel a szavatossági időt. A cégtulajdonos azt állította, hogy a törökbálinti raktárban talált nyomtatók csak a dátumok megfordítására szolgáltak.

Az árukat forgalmazó MEGA-cégcsoport tulajdonosa minden gyanúsítást visszautasított, és közleményében perrel fenyegette meg azokat, akik szerinte őt lejáratni igyekeznek. Fischer állítja, hogy már évtizedek óta feddhetetlen kereskedőként működik. Ennek az mond ellent, hogy az élelmiszer-ellenőrök idén már kétszer szabtak ki jelentős minőségvédelmi bírságot Fischer cégeire.

Az ellenőrök múlt hét kedden bukkantak rá a M.E.G.A. Trade Kft. egyik törökbálinti óriásraktárára, ahol nagy mennyiségben csomagoltak át lejárt szavatosságú termékeket, majd szerdán három újabb élelmiszerraktárban találtak szabálytalan csomagolású és hamisított dátumú árukészletet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK