Rászedték a narancsszedésre csábított magyarokat

2006.12.13. 15:44

Több, narancsszedésre Spanyolországba csábított magyar munkavállalót is rászedtek. A munkások jóval kevesebb fizetést kaptak, mint ígértek neki, ráadásul az útlevelüket s elvették. A Külügyminisztérium arra figyelmeztet, hogy be nem jegyezett jegyzett munkaközvetítőn keresztül külföldön senki ne keressen munkát.

Több olyan magyar állampolgár is felkereste a barcelonai főkonzulátust, aki nem olyan feltétellel kapott munkát Spanyolországban, mint ahogy azt ígérték - olvasható a Külügyminisztérium közleményében. A rászedett magyarok elmondták: magyar munkaközvetítők kedvező feltételekkel toboroztak embereket narancsszedésre Spanyolország különböző részein. Az ígéretek magas fizetésről, olcsó szállásról szólnak.

A főkonzulátust felkeresők szerint ezzel szemben azt tapasztalták, hogy a munkáltató hivatalos ügyek intézése címén elveszi útleveleiket, de nem adja vissza. A munkavállalók máig nem rendelkeznek aláírt szerződéssel. A fizetés jóval alacsonyabb, mint ígérték, ráadásul szállásköltség címén ennek nagy részét még le is vonják. Emiatt többen már haza is utaztak.

A Külügyminisztérium felhívja a figyelmet, hogy aki spanyolországi szezonmunkára jelentkezik, előtte tájékozódjon a területileg illetékes munkaügyi központnál. Itt ugyanis nyilvántartás vezetnek a magán-munkaközvetítőkről. A tárca szerint az ugyanis nagy kockázattal járhat, ha valaki be nem jegyzett munkaközvetítőn keresztül keres munkát - olvasható a közleményben.