Vetkőzés előtt kérik a betegtől a vizitdíjat

2006.12.13. 13:54

Biztosan nem az orvosok szedik majd be a betegektől a vizitdíjat - mondta az [origo]-nak a vizitdíjért felelős miniszteri megbízott. A vidéki háziorvosoknál valószínűleg csak készpénzzel lehet majd fizetni, a nagyobb szakrendelőkben viszont elképzelhető, hogy parkolóautomatához hasonló készülékbe kell bedobálni a 300 forintokat.

"Az a cél, hogy ne félmeztelenül, vizsgálat közben kelljen fizetni" - mondta az [origo]-nak Ari Lajos, a vizitdíjért felelős miniszteri megbízott, akinek az a feladata, hogy kidolgozza a vizitdíjfizetés minden részletét. A miniszteri megbízott tíz munkatársával a héten gyűjti össze azokat az ötleteket, hogy milyen módon lehet majd beszedni a betegektől a díjat.

Ari az [origo]-nak elmondta: az már biztos, hogy nem az orvos fogja kérni a pénzt, hanem az asszisztens. A megbízott szerint a készpénz és a kártyás fizetés mellett felmerült az a lehetőség is, hogy a rendelőkben a parkolóautomatához hasonló készüléket szerelnének fel. A beteg ebbe dobná be a pénzt, majd a jeggyel menne be az orvoshoz.

Az intézmények és a háziorvosok maguk döntenek majd arról, hogy a készpénzfizetés mellett más lehetőségeket kínálnak-e a betegeknek. A miniszteri megbízott szerint egy kis település háziorvosánál valószínűleg csak kézpénzzel lehet majd fizetni, a nagyobb kórházakban pedig várhatóan több lehetőség is lesz. Ari elmondta, annak érdekében, hogy a betegek türelmével ne éljenek vissza, valószínű, hogy csúcsidőben nagyobb kapacitással szedik majd a pénzt.

Tisztázódott az is, hogy hányszor kell fizetni, ha a háziorvos több szakrendelésre is elküldi a beteget. Ha az összes vizsgálatot egy nap alatt el tudja végeztetni, akkor csak 300 forintot kell fizetni, ha viszont a vizsgálatok más napra is átnyúlnak, akkor újra ki kell fizetnie a 300 forintot. Ari elmondta, felmerült az is, hogy az intézmény dolgozóinak helyben ne kelljen majd fizetniük. Az összes technikai részlet várhatóan január közepére tisztázódik le. A megbízott szerint a rendszer működésében kezdetben biztos lesznek hibák, február 15-től azonban megteremtik annak a feltételét, hogy minden háziorvosnál, szakrendelőnél és kórházban be lehessen szedni a díjat.

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el azt a törvényt, amely tartalmazza egyebek mellett azt, hogy február 15-től mindenkinek egységesen 300 forint vizitdíjat kell fizetni. Közel négymillió ember részben vagy egészben mentesül a fizetési kötelezettség alól. Nem kell fizetniük a 18 év alatti gyerekeknek, a tartós gyógykezelésre szorulóknak - például az onkológiai ellátásban részesülőknek - és a hajléktalanoknak. Ingyenes lesz a terhesgondozás és a szülés, nem kell fizetni katasztrófa-, valamint a járványügyi és népegészségügyi ellátásban részesülőknek sem.

Szabó András

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK