Tovább apad a Fidesz előnye a Medián szerint

2006.12.14. 14:59

Még mindig nagyobb a Fidesz támogatottsága, mint az MSZP-é, de az ellenzéki párt előnye apadt a Medián decemberi felmérése szerint. A kutatásból kiderül: a korábbiakhoz képest kevésbé pesszimista a lakosság, de még inkább elege van a politikából. Szinte minden vezető politikus népszerűsége csökkent, legnagyobb mértékben Demszky Gábor megítélése romlott.

Tovább csökkent a lakosság politikai érdeklődése és bár továbbra is jelentős, de apadt a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben - derül ki a Medián legfrissebb decemberi felméréséből, amely a HVG-ben jelent meg.

A kutatás eredményeiből úgy tűnik, a pártok közül a Fidesz lett a vesztese annak, hogy többen fordultak el a politikától: a teljes népesség körében novemberben mért 4 százalékpontos visszaesés után most újabb két százalékot veszített, miközben az MSZP támogatottsága október óta nem változott.

Jelenleg körülbelül annyian szavaznának a Fideszre, mint ahányan a parlamenti választás idején tették, az MSZP-re pedig körülbelül 10 százalékkal kevesebben. Az SZDSZ nagyjából őrzi az áprilisi eredménynek megfelelő támogatottságát, az MDF pedig még növelte is azt, ám mind a két kisebb párt szavazótáborára jellemző, hogy a nagyokéhoz viszonyítva jóval kisebb arányban mennének el szavazni rájuk.

A kiábrándultság mutatkozik meg abban is, hogy novemberhez képest szinte az összes vezető politikus népszerűsége csökkent, a legnagyobb arányban a koalíciós vitába keveredett főpolgármesteré, Demszky Gáboré. A Medián kutatása alapján egyedül a Fidesz frakcióvezetőjének, Navracsics Tibornak a népszerűsége nőtt az elmúlt időben.

A politika és a politikusok népszerűségvesztése ellenére mérséklődött az emberek általános borúlátása, többen vélték úgy, hogy általában véve jó irányba mennek a dolgok, és csökkent a pesszimisták aránya.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK