Az élelmiszer-hamisítási gyanúba keveredett M.E.G.A. cégcsoport tulajdonosa nem tudott arról, hogy hamis címkével látták el a termékeit - állította szerdai kihallgatásán a férfi. Stephan Fischer szerint a magyarországi raktárban nyolcvanan dolgoztak, lehet, hogy ott hibázott valaki.

A korábban megjelent hírekkel szemben nem tanúként, hanem gyanúsítottként idézték be és hallgatták ki szerdán az élelmiszer-hamisítási gyanúba keveredett M.E.G.A. cégcsoport osztrák tulajdonosát - közölte az [origo]-val Zamecsnik Péter, aki az osztrák tulajdonos Stephan Fischer jogi védelmét látja el.

Az ügyvéd elmondta: védence a kihallgatás során azt állította, hogy cége soha nem hozott forgalomba rossz minőségű árut, és nem is importált lejárt szavatosságú terméket. Fischer a rendőröknek elmondta: nem tudott arról, hogy a termékeket hamis címkével látták el. A tulajdonos hangsúlyozta: a tulajdonos nem azonos az ügyvezető igazgatóval, aki a helyszínen koordinálja a feladatokat. A törökbálinti raktárban nyolcvanan dolgoztak, lehet, hogy ők hibáztak - mondta a szerdai kihallgatáson az osztrák férfi.

Zamecsnik Péter szerint a lefoglalt termékekről a mai napig nem mutatták ki, hogy azok rossz minőségűek lennének, az ügyvéd szerint attól, hogy lejárt a szavatosságuk, még nem biztos, hogy azok romlottak is lennének. A védő szerint nem elhanyagolható körülmény az sem, hogy a kifogásolt termékekre a hatóságok nem a forgalomban, hanem a raktárban bukkantak rá. Az ügyvéd hozzátette: Fischert nem vették őrizetbe, mivel együttműködik a rendőrséggel, semmi nem indokolja a kényszerintézkedést.

A múlt hét kedden közölték az élelmiszerügyi hatóságok, hogy nagy mennyiségű lejárt szavatosságú terméket csomagoltak át egy törökbálinti óriásraktárban, majd egy nappal később három újabb törökbálinti élelmiszerraktárban találtak szabálytalan csomagolású és hamisított dátumú árukészleteket. Virsinger György, a Pest Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás vezetője december 7-én közölte: a vizsgálat szerint a szavatossági időt a címkéken meghamisították, s valótlan dokumentumokkal látták el a termékek jelölését.

Szerdán a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium nyilvánosságra hozta a törökbálinti átcímkézőüzemben talált, bizonyíthatóan meghamisított lejárati idejű élelmiszerek listáját. A több mint százfajta hús- és tejtermék, édesség és bioélelmiszer forgalmazását a Pest Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás megtiltotta, azokat vissza kell gyűjteni.