Beperelik Magyarországot a kábeltévék miatt

2006.12.14. 17:10

Kétharmados parlamenti többség híján nem tudja megváltoztatni a médiatörvényt a kormány, ezért az Európai Bizottság eljárást indít. Az unió azt kifogásolja, hogy Magyarországon a törvény megszabja, hány előfizetője lehet egy kábelszolgáltatónak, igaz, ezt a rendelkezést egy ideje nem alkalmazzák.

Eljárást kezdeményez Magyarország ellen az Európai Bíróság előtt az Európai Bizottság (EB), mivel hazánk a mai napig nem törölte a médiatörvény egyik rendelkezését, mely szerint a kábeltelevíziós szolgáltatók a magyar lakosság mindössze egyharmadának nyújthatnak szolgáltatást - tudatta közleményben az EB.

Az EB által kifogásolt magyar jogszabály - az 1996-ban született médiatörvény - egyik előírása szerint egy szolgáltató vételkörzete nem lehet nagyobb, mint a teljes lakosság egyharmada. A vonatkozó európai irányelv szerint azonban a tagállamok nem vezethetnek be olyan szabályokat, amelyek az elektronikus hírközlési szolgáltatásokat - ide tartozik a kábelhálózat is - korlátozza.

Neelie Kroes, az EB versenypolitikai biztosa szerint a kábeltelevíziós szolgáltatókat sújtó szabályozás korlátozza a versenyt Magyarországon a széles sávú szolgáltatások piacán. Kroes emlékeztetett arra is, hogy Magyarország korábban már megígérte a kifogásolt rendelkezés hatályon kívül helyezését, de az még mindig nem történt meg.

A problémát az jelenti, hogy a médiatörvény kétharmados jogszabály, vagyis a módosításához meg kell nyerni az ellenzék támogatását. 2005-ben a kormány egyszer már beterjesztette a módosító javaslatot, de az a parlamentben nem kapta meg szükséges többséget.

Az egyharmados rendelkezést egyébként - bár hivatalosan hatályban van - nem alkalmazzák -, legalábbis az Országos Rádió és Televízió Testület korábbi közlemény szerint. Miután ugyanis az EB többször jelezte a kifogásait, az ORTT idén májusban közölte, a a kifogásolt szakasz "alkalmazásától eltekint".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK