Még nem tudni, hogy szándékosan gyújtottak-e fel egy házat Olaszliszkán, de a hatóságok nem zárják ki ennek a lehetőségét. A romák által lakott részen a tűzeset előtt állítólag kövekkel dobálták be az ablakokat, és egy sörétes puskával is lövéseket adtak le a házak felé. Októberben ezen a településen verték agyon azt a tanárt, aki autójával elsodort egy bicikliző roma kislányt.

Vélhetően szándékos gyújtogatás miatt gyulladt ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán egy lakóház a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság csütörtöki tájékoztatása alapján. Az igazgatóság szerint ugyanakkor a helyszínen nem találtak bizonyítékot a szándékos gyújtogatásra. A megyei rendőrség azt közölte, hogy az épület lakatlan volt. A katasztrófavédelem közlése szerint személyi sérülés nem történt, és az anyagi kár sem jelentős.

A Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke, Dancs Mihály azt közölte: a tűz a település romák által lakott területén gyulladt ki. Dancs elmondása szerint körülbelül négy nappal a tűzeset előtt, ugyanezen a területen ismeretlenek kővel dobálták meg a lakóházak tetejét, néhány ablakot is betörtek, szerdán pedig sörétes puskából is lövést adtak le a házak felé.

A Roma Sajtóközpont beszámolója szerint napok óta fenyegetik az olaszliszkai romákat. Fercsák László, a helyi roma önkormányzat elnöke azt nyilatkozta a központnak, hogy egy roma család házába - ahol abban az időpontban senki sem tartózkodott - dobtak be valamilyen éghető anyagot, egy másik házba pedig légpuskával lőttek be. Körülbelül öt napja valakik rendszeresen nemcsak kővel dobálják a házakat, de a lakók naponta kapnak fenyegető telefonokat - tette hozzá. Elmondása szerint a helyiek félnek, több roma férfi az utcán strázsált.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője, Rétközi Ferenc a tűzesetről azt közölte, hogy a riasztás csütörtökön délután fél egykor érkezett. A megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodája azt közölte, hogy a lángokat a szomszédok megfékezték, mielőtt a tűzoltók a helyszínre érkeztek volna.

Olaszliszka azután került be a köztudatba, hogy a településen október közepén gyermekei szeme láttára verték agyon a 44 éves tiszavasvári tanárt, Szögi Lajost, miután autójával elsodort és könnyebben megsebesített egy roma kislányt. A rendőrség eddig hét gyanúsítottat helyezett előzetes letartóztatásba, ezek a helyi lakosok azzal gyanúsíthatók, hogy részt vettek a tanár agyonverésében.

MTI/[origo]