Újabb sasokat mérgeztek meg ismeretlenek galambtetemekbe rejtett idegmérettel a Jászságban. Egy ritka parlagi sas elpusztult, két réti sast talán sikerül még megmenteni. A tettes valószínűleg így akarta megvédeni a tyúkjait a rókáktól, de végül a sasok ették meg a rovarirtós csalit.

Helyi vadászok Jászárokszállás közelében akadtak rá egy elpusztult parlagi sasra, ezért riasztották a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársait. Szintén a helyszínen találtak egy másik példányt is, ezt, illetve egy pár nappal később talált sast még sikerült megmenteni, ők most a Fővárosi Állatkertben lábadoznak.

A sas tetemének vizsgálata során kiderült, hogy a madárral egy karbofurán tartalmú rovarirtószer végzett. A megmérgezett parlagi sas közelében galambtetemek és egy macskatetem is volt, a pár nappal később talált, még életben lévő réti sas mellett pedig egy elpusztult róka hevert.

Ezért az egyesület szakemberei úgy gondolják, hogy eredetileg nem a sasokat akarták megmérgezni. A tettes valószínűleg a háziállatait féltette, ezért akarta a baromfijára, galambjaira nézve veszélyes ragadozókat - például rókákat - kiirtani.

"A tudatlanság vezet ide, mert a madarak közül csak a héja fenyegeti a háziállatokat, de nem eszi meg a dögöket" - mondta az [origo]-nak Horváth Márton, az egyesület munkatársa. A sasok szervezetébe viszont akár a galambtetemekből, akár valamelyik méregtől elhullott állatból is bekerülhetett az idegméreg.

A kimutatott idegmérget talajlakó rovarok ellen használják, a ragadozó madarakba csak gondatlan használattal vagy szándékos mérgezéssel kerülhetett. Ez a rovarirtószer okozta 2003-ban azt a súlyos természetkárosítást, amikor öt réti sas, számos nagykócsag, szürkegém és dankasirályok maradványait találták meg a pacsmagi halastavaknál. Szintén e miatt az idegméreg miatt pusztult el nyáron egy egész parlagisas-család, mert a szülők mérgezett zsákmányállatot vittek fiókáiknak.

Horváth Márton elmondta: az Európai Unióban már indult egy nemzetközi kampány a karbofurán tartalmú rovarirtó szer betiltásáért, mert ez a növényvédelemben helyettesíthető lenne, viszont veszélyes mérgezés-forrás. Nagyon erős méreg, és lassan bomlik le, így az állatok megtalálhatják és ehetnek belőle - tette hozzá. A beszerzése Magyarországon a növényvédelmi szolgálat engedélyéhez kötött, de gyakorlatilag illegálisan is hozzá lehet jutni. A megmérgezett sasok miatt a jászberényi rendőrség nyomozást indított, az eljárás több millió forintos természetvédelmi károkozás ügyében indult.

Gergely Zsófia