Szigorítaná a büntető törvénykönyvet a Fidesz. Az ellenzéki párt két képviselője hétfőn indítványt nyújt be az Országgyűlésnek, amelyben azt javasolják : emelkedjen háromról tíz évre a rossz minőségű élelmiszer forgalmazásáért kiszabható szabadságvesztés időtartama. 

Selmeczi Gabriella és Koszorús László fideszes országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón jelentették be, hogy pártjuk javaslata szerint a rossz minőségű termékek forgalmazása, valamint a minőség hamis tanúsítása akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is járhatna, a jelenlegi maximum három évvel szemben.

Az indítványt hétfőn nyújtják be az Országgyűlésnek, és egyben sürgős tárgyalást is kérnek, így már aznap elkezdődhet a vita, februárban pedig elfogadhatja a parlament a Btk. módosítását. Selmeczi elmondta: az ügyben hétfőn megkeresi Ujhelyi Istvánt, az önkormányzati minisztérium államtitkárát, hogy meggyőzze a szigorításról.

A Fidesz törvénybe foglalná az élelmiszer-ipari termék fogalmát, és egytől tíz évig differenciálná a büntetést attól függően, hogy a rossz minőségű élelmiszerek forgalmazását, illetve a minőség hamis tanúsítását jelentős értékben, üzletszerűen vagy bűnszövetségben követték-e el.

Selmeczi úgy nyilatkozott: a szigorításra azért van szükség, mert szerinte az utóbbi évek élelmiszerbotrányai során bebizonyosodott, hogy a jelenlegi szabályozásnak nincs elég visszatartó ereje. Danks Emese kormányszóvivő erre reagálva azt mondta, hogy a kormány nyitott arra, hogy ha elkészül a Fidesz konkrét javaslata, akkor arról egyeztessen vele.

A büntető törvénykönyv alapján jelenleg olyan súlyos bűncselekményekért lehet tízévnyi szabadságvesztést kiszabni, mint a 12 évnél fiatalabbak ellen elkövetett nemi erőszak vagy az emberölés.