Nem fejtette ki álláspontját a román és a bolgár állampolgárok magyarországi munkavállalásával kapcsolatban Orbán Viktor. A kérdésről tartott keddi egyeztetésen a Fidesz elnöke nem vett részt, ezért levélben kérték ki véleményét a munkaerőpiac megnyitásáról. Az ellenzéki politikus válaszlevelében azt írta: a hozzá elküldött anyag nem tartalmaz konkrétumokat.

Nem foglalt állást Orbán Viktor szociális és munkaügyi miniszternek, Kiss Péternek címzett válaszlevelében a román és a bolgár állampolgárok magyarországi munkavállalásával kapcsolatban. Ezt Kiss Péter jelentette ki a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

Kedden a miniszterelnök kezdeményezésére egyeztetést tartottak Románia és Bulgária 2007. januári uniós csatlakozása kapcsán felmerülő munkaerő-piaci kérdésekről. A megbeszélésen az MSZP, az SZDSZ és az MDF képviselői is részt vettek, és egyetértettek abban, hogy a két ország csatlakozása után az lenne a legjobb megoldás, ha Magyarország csak részlegesen nyitná meg a munkaerőpiacát.

Az erről szóló kormányjavaslatban konkrétan felsorolnak majd 130-140 szakmát, amelyben Magyarországon automatikusan engedélyeznék romános és bolgárok munkavállalását. A Fidesz és a KDNP képviselői nem mentek el az egyeztetésre, mondván, nem akarnak hozzájárulni, hogy a miniszterelnök ilyen eseményekkel kitörjön elszigeteltségéből.

Kiss Péter már ekkor bejelentette, hogy levélben fogja kérni az ülésről távolmaradt két pártot, hogy fejtsék ki álláspontjukat a kérdésről. Pénteken a szakminiszter elmondta: Orbán Viktor, a Fidesz elnöke válaszlevelében azt közölte, hogy a hozzá elküldött anyagból hiányolja a konkrétumokat és a részletes intézkedéseket. A miniszter szerint ez a dokumentum céljának félreértelmezéséből adódik, hiszen a részletes joganyag és a tárca szakmai koncepciója hónapok óta fent van a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján.

MTI/[origo]