Már hónapokkal ezelőtt is érkeztek Magyarországra illegális, feltehetőleg Németországból származó szemétszállítmányok az egyik érintett település polgármestere szerint. A rendőrség már többezer tonna illegálisan lerakott hulladékbálát talált a Kiskunságon, miközben a gyanúsítottak száma is egyre nő. Az [origo] a szeméttel elárasztott településeken kereste a szállítmányok eredetét.

Az elmúlt napokban több ezer tonna fölé emelkedett azoknak a feltehetőleg Németországból származó, illegálisan lerakott hulladékhegyeknek a mennyisége, amelyeket lakossági bejelentések alapján találtak meg a rendőrök több kiskunsági településen. A feltételezések szerint a 2 méter magas, egyenként mintegy 900 kilogramm súlyú, háztartási hulladékból tömörített szemétbálákat azért csempészték Magyarországra, mert külföldön annyira drága lett volna megsemmisítésük, hogy még a szállítók és hulladék rejtegetőinek megfizetése mellett is érdemes volt eldugott magyar tanyákon felhalmozni őket. Az [origo] egy neve elhallgatását kérő, de az ügyet jól ismerő forrásból úgy tudja, hogy eredetileg az eddig megtalált szeméttömböknél nagyságrendekkel több érkezett volna hazánkba, ez azonban végül meghiúsult.

A szeméthegyek többségét december első hetében rakták le egymáshoz közeli településeken, többek között Kecskemét határában, Kerekegyházán, Bócsán, Kiskunmajsán, Jászszentlászlón és Soltvadkerten. Nagy Ferenc, a Soltvadkerthez közeli Pirtó polgármestere ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta, hogy náluk a település külterületén már szeptember végén, október elején is nagy mennyiségű bálázott német szemetet találtak.

"Biztos vagyok benne, hogy itt kezdődött az egész" - mondta a polgármester, aki szerint a hatóságok egy komoly hálózat szervezett tevékenységével állnak szemben. Elmesélte, hogy a településen 2-3 hónapja egy magánterületen fedezték fel először a szemétbálákat, majd ezeket felszólításra a tulajdonosok eltüntették, de a bálák település szeméttelepén nem sokkal később ismét megjelentek. Újabb felszólítás után a külföldi hulladék a szeméttelepről is eltűnt, de később rájöttek, hogy egy részét egyszerűen csak földdel borították be, miközben újabb nagy mennyiségű, 10 kamionnyit is meghaladó szeméthegyek jelentek meg egy közeli tanyán - mondta.

Az [origo] munkatársai saját szemükkel látták a helyi szeméttelepen a földbe döngölt, német nyelvű újság- és csomagolópapír-maradványokat is tartalmazó bálák maradványait, egy Pirtó közelében lévő tanya közútról is jól belátható udvarán pedig körülbelül 150 egymásra halmozott szeméttömböt számoltak össze. De akár még ennél is több bála is lehet elrejtve a környéken, mivel a polgármester szerint Pirtó területének 47 százalékát erdő borítja, és - mint fogalmazott - ha a szemetet oda viszik, ott nem találja meg senki.

Szeméthegyek mindenfelé

Nem sokkal azután, hogy a pirtói szeméttelepről részben eltűntek a hulladékbálák, a környék többi településén is tömörített szeméthegyeket fedeztek fel. December 1-jén a soltvadkerti hulladékkezelőhöz bevezető út mentén találtak 40-50 tonnányi hasonló szemétbálát, és ugyanezen a napon észlelte a Kiskunmajsa melletti volt szovjet laktanyát birtokló faipari cég, hogy az általa nemrég bérbe adott egykori tankhangárba szemetet kezdtek felhalmozni.

A hangárban összesen mintegy 100 tonna szemetet szállítottak - mondta az [origo]-nak Kiskunmajsa alpolgármestere. Dósai Imre kérésünkre a félig feltöltött betonépület mellett megmutatta azt a kiskunmajsai tanyát is, ahol a kidőlt-bedőlt léckerítéssel elkerített kertben egy omladozó és egy félig elkészült ház között a szabad ég alatt szintén körülbelül 100 tonnányi szemétbála foszladozott. Az összes Kiskunmajsán talált szemét mennyisége a város kéthavi hulladéktermelését teszi ki - mondta összehasonlításképpen.

Fotó: Marton Bálint
Szemétbála Jászszentlászlón

Három nappal a kiskunmajsai és soltvadkerti felfedezés után egy egy jászszentlászlói férfi telkére is hatalmas tömörített szeméttömböket raktak le. A férfi neve elhallgatását kérő lánya az [origo]-nak azt mondta, hogy a bálákat egy német rendszámú, de osztrák utánfutóval érkező kamionnal hozák, miután a faluban közismertnek számító K. Norbert szerződést kötött apjával.  K. Norbert 20 ezer forintért bérelte ki 3-4 napra a jászszentlászlói a telekrészt, azt viszont nem mondta meg előre, hogy milyen célra fogja használni a területet.

A család - akárcsak  Soltvadkert önkormányzata - a szemét felfedezése után azonnal feljelentést tett. A bálákat a rendőrség lefoglalta, a környezetvédelmi hatóságok pedig megvizsgálták, és egészségre ártalmatlannak minősítették, ugyanakkor a szemét azóta ott áll, ahová a szállítók törvénytelenül letették.

K. Norberttel a szemét kiszállításakor egy másik férfi is volt, akit a rendőrség autójának rendszáma alapján F. Lászlóként azonosított - tudtuk meg a jászszentlászlói nőtől. Egy név nélkül nyilatkozó, de az ügy kiskunmajsai részét jól ismerő forrásunk szerint F. László bérelte ki korábban a kiskunmajsai laktanya tankhangárját is, a Bács-Kiskun Megyei rendőr-főkapitányságon azonban róla szerzett értesüléseinket sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták.

Mihályné Bornemisza Eleonóra, a főkapitányság sajtóreferense megkeresésünkre azt mondta, hogy a nyomozás sikere érdekében a rendőrség egyelőre semmilyen információt nem adhat konkrét személyekkel kapcsolatban. Mindössze annyit árult el, hogy péntekig már két gyanúsítottat is kihallgattak, hétfőn pedig várhatóan újabb gyanúsítottak meghallgatására kerül sor, mivel az ügyben több gazdasági társaság is a rendőrség látókörébe került. Megpróbáltuk K. Norbertet és F. Lászlót is személyesen is megszólaltatni, de egyikőjüknek telefonja nem működött, másikukat pedig két korábbi lakásán is hiába kerestük.