Több nyom is arra utal, hogy a kiskunsági tanyavilágban illegálisan lerakott külföldről származó szemétnek köze lehet Halász István kunbajai polgármesterhez. Az eddigi legnagyobb illegális szeméthegyet is - kétezer bálát - éppen Kunbaján fedezték fel.

A Petőfi Népe regionális újság hatóságok által meg nem erősített információi szerint a rendőrség eljárást folytat a műanyag-feldolgozással foglalkozó kunbajai Szinkron99 Kft. ellen, amelynek ügyvezetője Halász Istvánné, a kunbajai polgármester felesége. Halász István a megyei lapnak nyilatkozva azt állította, hogy ő feleségétől külön él, és nincs köze annak üzleti ügyeihez.

Az [origo]-nak ugyanakkor birtokába került egy december 4-ei keltezésű német fuvarlevél másolata, amelyen a szállítmányt fogadó cég a kunbajai Szinkron99 Kft., valamint név szerint "Herr Istvan Halasz", vagyis Halász István úr. A fuvart egy nagy osztrák fuvarozó cég bonyolította, a rakomány feladója pedig a dél-németországi Aitrachban székelő hulladékkezelő vállalat.

A fuvarlevél szerint a kamion "21 bála", súly szerint 25 tonna műanyag- és gumihulladékkal indult el december 4-én Aitrachból, ami önmagában nem bizonyítana semmit, hiszen a címzett cég műanyag-feldolgozással foglalkozik. A fuvar célállomásaként azonban a dokumentumban az egykori kiskunmajsai szovjet laktanya címe, konkrétan az egykori tankhangár helyrajzi száma van megjelölve. A hangárban pedig az utóbbi időben nem találtak semmi mást, mint a tömbökben álló szemetet.

Dósai Imre kiskunmajsai alpolgármester az [origo]-nak azt mondta, hogy három nappal később, december 7-én az egykori laktanya tankhangárjánál rajtakaptak egy osztrák kamiont, amint éppen szállítmányát készült kirakodni. Ez a szállítmány azonban nem válogatott műanyagbálákból, hanem a korábban felfedezetthez hasonló kevert hulladéktömbökből állt - mondta.

Szerettük volna megszólaltatni a kunbajai polgármestert, a község polgármesteri hivatalának munkatársai azonban megkeresésünkre azt mondták, ők sem tudják, hol tartózkodik jelenleg, és telefonon sem tudják elérni. Halászt Istvánt egyébként 2003-ban jogerősen 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélték vámbűncselekmény miatt, mivel korábban jelentős mennyiségű üzemanyagot hozott be az országba.

Új hulladékmegsemmisítők a háttérben

Kiskunmajsa alpolgármestere szerint a szemétcsempészés hátterében az áll, hogy a térségben 2008-ra uniós pénzekből három központi hulladékmegsemmisítő épül meg. A tervek szerint a kiskunhalasi, felgyői és vaskúti hulladékmegsemmisítők kiváltják majd a térség 40-50 szemétlerakó telepét, amelyeken jelenleg nem folyik sem feldolgozás, sem megsemmisítés, a szemét csak halmozódik folyamatosan.

Dósai Imre úgy vélte, hogy a Németországból hozott szemetet a csempészek a helyiek hulladéka közé akarták keverni, hogy aztán a drága német megsemmisítés helyett a magyar és a Magyarországnak juttatott uniós forrásokból dolgozzák fel a külföldi szemetet. "Döngetjük a mellünket, hogy mennyi uniós pénzt kapunk, aztán kiderül, hogy nem is a miénk, mert német szemetet égetnek vele" - mondta.

Fotó: Marton Bálint

A magyarok pénzét félti Bezsenyi László soltvadkerti alpolgármester is, aki azt hangsúlyozta, hogy a városi hulladéktelepre lerakott német szemét a városi adófizetők kiadásait növeli. "Az nagyon jó az Unión belül a német barátainknak, hogy ők megszabadulnak tőle, mi meg megkapjuk, de nekünk a hulladékkezelő telep évente sokmillió forintba kerül, és ehhez nem hiányzik a többletkiadás, hogy mások szemetét kezeljük" - fogalmazott.

Bezsenyi szerint ennek az esetnek morális következményei lesznek, hiszen ha megengedik, hogy a külföldi szemét elárassza a várost, akkor az emberektől sem várhatják el, hogy ők igyekezzenek tisztán tartani azt. Dósai Imre szerint pedig ez ellen mindenképpen a kormánynak kell intézkednie, hiszen a szemét államhatárokon át érkezett, és hogy nem tudták kiszűrni, az nem az önkormányzat, hanem a a hatóságok felelőssége.

Visnovitz Péter

Fotó: Marton Bálint