Leégett egy zalai iskola tetőszerkezete

2006.12.17. 12:25

Bár a tüzet sikerült idejében megfékezni, így is jelentős kár keletkezett egy Zala megyei település általános iskolájában, amelynek kigyulladt a teteje vasárnap reggel. Az oltást vezető tűzoltóparancsnok szerint a szándékos gyújtogatás kizárható, a tűz ugyanis az iskola kazánházában keletkezett.

Leégett a Nagykanizsa melletti Szepetnek általános iskolájának teteje vasárnap reggel. A tűzoltókat 8 óra előtt pár perccel riasztották, hogy az iskola tornateremének és könyvtárának tetőszerkezete egybefüggő lánggal ég - mondta az [origo]-nak Egri Gyula alezredes, a nagykanizsai tűzoltóság parancsnoka. Az oltás vezetője szerint a tűzoltók 10 perc alatt a helyszínre értek, és fél órán belül sikerült eloltaniuk a lángoló tetőt.

A parancsnok elmondta, hogy a palaborítású zsindelytető több mint 5 000 négyzetméteren égett hihetetlen intenzitással, ezért hármas fokozatú riasztást rendeltek el, és Lentiből, Marcaliból és Keszthelyről is segítséget kértek. A tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz továbbterjedjen, de Egri Gyula szerint így is körülbelül 20 millós kár keletkezett.

A kár egy részét az teszi ki, hogy tetőoltásnál nagymennyiségű vizet kell használni, ami a fődémet átáztatva az épületben is kárt okoz - magyarázta az alezredes. A tűzoltók jelenleg már az oltás utáni utómunkálatokat és az épületbe jutott víz eltávolítását végzik - tette hozzá.

Az oltás vezetője az [origo]-nak azt is elmondta, hogy a tűz keletkezési okát még vizsgálják, de a szándékosság kizárható. A tűzoltók szerint elektromosság miatt csaphattak fel a lángok, mivel a tűz azonosíthatóan a tornaterem melléképületében, a kazánházban keletkezett.

Szepetneken tizenegy éve bővítették ki az általános iskolát, a mostani tűzeset során az új tornacsarnok, a könyvtár és a tanári szoba vált használhatatlanná. A 120 diáknak hétfőtől tanítási szünetet rendeltek el. Az épen maradt régi iskolaszárny nyolc tanntermében, a nyelvi- és a nemzetiségi laborban várhatóan január 3-án kezdődhet el a tanítás.

[origo] / MTI