Razzia indul az ittas vezetők kiszűrésére

2006.12.17. 8:57

Fokozott közúti ellenőrzésre számíthatunk hétfőn és kedden az egész országban, mivel a rendőrség a hét elején razziát indít az ittas vezetők ellen egy nemzetközi akció keretében.

Az ittasan, illetve kábítószer hatása alatt közlekedők kiszűrésére országos közlekedésbiztonsági akciót tartanak hétfőn és kedden - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság. A magyar rendőrség egy az Európai Unió tagállamaira, valamint négy másik országra - Romániára, Svájcra, Norvégiára és Moldáviára - kiterjedő, egyhetes sebességellenőrző akcióban vesz részt.

Az akciót, amelynek keretében december 18-án és 19-én napi nyolc-nyolc órában a fővárosban és az ország valamennyi megyéjében fokozott közúti ellenőrzést tartanak, a TISPOL, az unió közlekedésrendészeti szerveit összefogó szervezete szervezi. Mivel az ittas vezetés legnagyobb arányban a lakott területeken belüli utakon fordul elő, így alapvetően ezeken az utakon várható a fokozottabb ellenőrzés.

A kontinens jelentős részére kiterjedő közúti ellenőrzés indoka, hogy az ittas, illetve bódult állapotban történő járművezetés Európában és Magyarországon egyaránt kiemelt közlekedésbiztonsági kockázatot jelent, s egyike a három fő baleseti oknak. Magyarországon még az európai uniós átlagnál is magasabb az ittas vezetés aránya: tavaly a személyi sérüléses balesetek 12,4 százalékát - azaz minden hetedik balesetet - ittas vezető okozta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK