Konkrét lépéseket ígér a Rába folyó szennyezettségi szintjének csökkentésére az osztrák kormány a témával kapcsolatban kidolgozott akciótervben, amelyről levélben értesítette a magyar környezetvédelmi tárcát - jelentette be hétfőn brüsszeli sajtótájékoztatóján Persányi Miklós szakminiszter.

A tárcavezető a környezetvédelmi miniszterek uniós ülésének margóján különtalálkozót folytatott osztrák kollégájával, Josef Pröllel, aki átadta a - korábbi magyar megkeresésre felelő - említett válaszlevelet. A levélben az osztrák fél jelezte: megállapodás jött létre a szövetségi és a tartományi kormányzatok között a vízszennyezéssel kapcsolatos akciótervről.

Ennek célja, hogy csökkentse a Rábán a habképződést, és javítsa a geotermikus energia hasznosításából eredő szennyezési helyzetet. Ausztria határozott lépéseket fog tenni annak érdekében is, hogy javuljon a szennyvíztisztítási helyzet - tájékoztatott Persányi Miklós.

A miniszter örömét fejezte ki, hogy az akcióterv két héttel az eredeti határidő, december 31. előtt készült el. Méltatta, hogy ez az első konkrét terv osztrák oldalról, amely részletekbe megy - ózonos tisztítási technológiát is előrevetít - és a konkrét pénzügyi terveket is bemutatja: a kormány komoly összegekkel fog hozzájárulni a megoldáshoz.

Persányi Miklós ezzel együtt azt is megállapította, hogy miközben a megfelelő megoldások elkezdésének határideje - 2007 januárja - szerepel a programban, a befejezésé nem. Márpedig menetrend is szükséges ahhoz, hogy a terv késznek legyen tekinthető - emelte ki. Mint mondta, nagyra értékelte, hogy a laboratóriumi mellett már helyszíni kísérleteket is kívánnak végezni, ugyanakkor "mi nem csupán kísérleteket várunk, hanem a vízminőség tényleges javulását".

Bejelentette, hogy máris megkezdődött a magyar szakmai reakció kialakítása. Ezt - várhatóan pár héten belül - egy újabb levél Bécsbe küldése követheti.