Gyurcsány Ferenc hétfőn a parlamentben is beszámolt kormánya féléves tevékenységéről. A miniszterelnök a kormány kommunikációját bírálta és az ellenzéket támadta, szerinte félrevezetik az embereket, amikor "pénzbehajtásnak" minősítik a reformokat. Az ellenzék szerint Gyurcsány a rossz kommunikációra fogja a problémákat, de valójában a kormányzással van a baj. A kormány féléves tevékenységét bemutató kiadványt már vasárnap közzétették, ebben azt olvasható: gőzerővel folynak a reformok, csak éppen azt nem sikerült elmagyarázni az embereknek, hogy ez nekik miért lesz jó.

"Igaza van annak, aki azt mondja, el kellett volna mondani az elején, mit akarunk" - mondta hétfőn napirend előtti felszólalásában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő a parlamentben arról a vasárnap megjelent beszámolóról beszélt, amely a kormányalakítás óta eltelt majdnem fél év kormányzati tevékenységéről szól. Az elmúlt fél év történéseiből a kormányfő azt a következtetést vonta le, hogy a programnak a mostaninál nyitottabbnak kell lennie, mert a reformok mögé széles összefogás kell.

A miniszterelnök szerint kormánya hibát követett el, amikor nem beszélt világosan, nem értette meg az emberekkel, hogy mit miért tesz, mi lesz az eredménye a megszorításoknak és a reformoknak. Gyurcsány ugyanakkor azt mondta, mentségükre szolgál, hogy Antall József kormánya óta lényegében senki nem tanulta meg, hogyan kell reformokat csinálni demokratikus körülmények közt.

Gyurcsány arról is beszélt, hogy szerinte az ellenzéknek túlzottan leegyszerűsítve fogalmaz, és félrevezeti az embereket, amikor "pénzbehajtásnak" minősíti a reformokat, mert azok szerinte a minőségi szolgáltatásokról szólnak. Gyurcsány azt állította, Magyarország az elmúlt hónapokban döntött, és a nemzeti radikalizmus helyett a progresszió útját választotta.

Az ellenzék szerint viszont a kormány nem a valódi problémákról beszél. Dávid Ibolya, az MDF elnöke Gyurcsány beszédére reagálva azt mondta, Magyarországon olyan események történtek, ami egy banánköztársaságban megszokott ugyan, de megkérdőjelezi a felelős politikáról alkotott elképzeléseket. Dávid szerint hiábavaló a reformpolitika kommunikációs körülbástyázása is, ha a megszorításokat "dilettáns módon, ötletszerűen" végzik.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője  szerint a kormány politikája igazságtalan, mert épp azokat sújtja, akiknek segítségre lenne szükségük, a szegényeket, a romákat és a leghátrányosabb helyzetű térségeket. Ennek következtében Navracsics szerint 2007-ben Magyarország ketté fog szakadni. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke úgy vélte, Gyurcsány kitalált egy "fedőbűnt", a rossz kommunikációt, miközben valójában a kormányzás irányával van a baj.