A szemetes kamionokat alig lehet kiszúrni

2006.12.20. 11:47

A Kormányszóvivői Iroda szerint a Vám-és Pénzügyőrség az ország teljes területén végez ellenőrzéseket az illegális szállítmányok leleplezésére, a vámhatóság  szóvivője szerint viszont nem is feladatuk az unión belüli szállítmányok kiszűrése. A kiskunsági települések eközben a kormánytól várják, hogy megvédje őket a külföldről behozott illegális szeméttől.

"A Vám- és Pénzügyőrség az ország teljes területén végez ellenőrzéseket az illegális szállítmányok leleplezésére, a környezetvédelmi hivatalokkal együtt szervezett akciókat is végrehajt, emellett pedig állampolgári bejelentéseket is vizsgál" - közölte a Kormányszóvivői Iroda az [origo] azon kérdésére, hogy mit tesz a kormány a külföldi kommunális hulladék Magyarországra jutása ellen.

Az elmúlt hetekben ugyanis több ezer tonnányi, feltehetően Németországból származó, tömörített hulladékbálát találtak több kiskunsági település mellett, az egyik érintett város, Kiskunmajsa alpolgármestere pedig úgy nyilatkozott, hogy szerinte az állam feladata lenne megvédeni az embereket a külföldi szeméttől, hiszen az országhatárokon át jut hozzájuk.

Sipos Jenő ezredes, a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője ugyanakkor az [origo]-nak elmondta, hogy a vámhatóságnak nem is feladata a külföldi illegális hulladék-szállítmányok kiszűrése a határon. Az Európai Unióban ugyanis 2004. május 1-je óta nincs vámellenőrzés a belső határokon, ezért egy Frankfurtból Kecskemétre szállító teherautó ugyanúgy nem találkozik útközben vámossal, mint ahogy mondjuk egy Debrecenből Miskolcra tartó kamion - magyarázta a szóvivő.

A VPOP-nek ugyanakkor lehetősége van megállítani a járműveket és ellenőrzéseket tartani. Léteznek úgynevezett mélységi ellenőrző csoportok, amelyek a egész ország területén, szúrópróbaszerűen megállíthatják és átvizsgálhatják a kamionokat, és ezekben korábban találtak is különféle - akár veszélyes anyagokat is tartalmazó - szállítmányt - hangsúlyozta Sipos Jenő. E csoportoknak azonban csak nagyjából annyi esélyük van kiszúrni az illegális szállítmányokat, mint akármelyik rendőrjárőrnek.

Ha a vám- és pénzügyőrség mégis szabálytalan rakományra bukkan, feltartóztathatja a járművet, és ilyenkor értesíti az illetékes hatóságokat. Hulladékszállítás esetében ez a rendőrséget és a környezetvédelmi hatóságot jelenti - mondta a szóvivő. Miközben azonban az utóbbi időben több ezer tonna illegálisan tárolt, Németországból származó hulladékbála került a kiskunsági tanyavilágba, Sipos Jenő szerint a vám-és pénzügyőrség az elmúlt hónapokban egyszer sem leplezett le német háztartási hulladékot behozó kamiont.

A Kormányszóvivői Iroda az [origo] megkeresésére közölte, hogy - bár a jelenlegi jogi szabályozás most is megfelel az európai uniós előírásoknak, a kormány jövőre egy akciótervet dolgoz ki az illegális szemétlerakás megelőzésére.

Hangsúlyozták, hogy az illegális hulladék-elhagyásért járó büntetési tételeket tavaly szigorította a kormány, a hulladék-gazdálkodással kapcsolatos jogi szabályozást és a Büntető Törvénykönyvet pedig már korábban az uniós követelményeknek megfelelően alakították ki. A mostani esetre kitérve a Kormányszóvivői Iroda közölte, hogy a zöldhatóságok a rendőrséggel együtt folytatnak vizsgálatot, és hamarosan kötelezik a hulladék elszállítására azt a céget, amely azt engedély nélkül Magyarországra szállította, illetve bírságot is kiszabnak rá.

Visnovitz Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK