Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely visszaállítja a munkáltatói szja-bevallás lehetőségét.

A 193 igen, 20 nem szavazattal, 148 tartózkodással elfogadott törvény értelmében ismét lesz munkáltatói adóbevallás, vagyis a munkaadó is intézheti a munkavállalók személyi jövedelemadó (szja) bevallását. Az új szabályokat már jövőre, az idei jövedelem bevallásánál is alkalmazni kell.

A munkavállalónak február 15-ig kell nyilatkoznia arról, hogy a munkaadójával kívánja elkészíttetni az adóbevallását. Az is kérhet munkáltatói adómegállapítást, aki több munkaviszonyban dolgozott az adott évben.

Ha a munkaadó magára vállalja az adóbevallást, akkor azt május 20-ig kell elkészítenie, és június 10-ig - elektronikusan - továbbítania az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak (APEH). Ha az adóhivatal adóhiányt állapít meg, azt a magánszemély fizeti. Az adókülönbözetet június 20-ig kell befizetni, illetve vissza utalni.

A természetbeni szolgáltatások körében továbbra is adómentes az étkezési hozzájárulás. A meleg étkezéshez való hozzájárulás havi tízezer forintig, míg a hideg étkezés ötezer forintig lesz adómentes januártól (jelenleg kilencezer, illetve 4.500 forint a limit).

Az iskolakezdési támogatás évente - gyermekenként - 20 ezer forintig adómentes. (Eddig 19 ezer forintig volt az.)

Szélesedik azok köre, akik az üdülési csekket adómentes juttatásként vehetik igénybe, a csekk felhasználási lehetőségei is bővülnek.

Az üdülési csekk jár a szövetkezeti tagoknak, a nyugdíjasoknak, a jogosult magánszemélyek közeli hozzátartozóinak, illetve az elhunyt jogosultak közeli hozzátartozóinak is. Az eredetileg meghatározott üdülés mellé bekerült a szövegbe az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés és a szabadidő sport is, mint amire beváltható az üdülési csekk.

Miután az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a házipénztár adót, egy szigorító szabály került be az szja törvénybe. Ez úgy szól, hogy a házipénztárból legfeljebb 30 napra lehet kiadni kamatmentesen előleget, vagy elszámolásra pénzt.

Módosul a regisztrációs adó melléklete, e szerint a motorkerékpárok regisztrációs adója 20-230 ezer forintig terjed, hengerűrtartalomtól függően (ennyi volt eddig is, de most a hatóságnak környezetvédelmileg is minősíteni kell a járművet). A személyautókhoz avulási táblázat készült.

Az Országgyűlés november 20-án kibővítette a gyógyszerforgalmazók körét. Miután ezeket a cégeket építményadó-mentesség illeti meg, ezt viszont nem akarja kiszélesíteni az állam, egy módosítással elérték, hogy csak a közforgalmú gyógyszertárak és fiókgyógyszertárak kapjanak mentességet az építményadó alól.