Számos karácsonyi dísszel bővült a letiltott termékek listája a fogyasztóvédelmi hatóság honlapján. A legtöbb karácsonyfaégő, villanyfüzér vagy más dísz, amelyeknek az a legfőbb hibájuk, hogy áramütés-veszélyesek. Olyan égősort is árulnak, amelyen egyetlen műszaki adatot sem szerepel, de van, hogy csak cirill betűs leírás található a dobozon.

Egymás után kerülnek fel a különböző karácsonyi cikkek a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség honlapján található letiltott termékek listájára. A legtöbbnél az a hivatalos indoka a betiltásnak, hogy "nem felel meg az élet- és vagyonbiztonsági követelményeknek", vagyis áramütés-veszélyesek. A zárlatos karácsonyfaégő ráadásul nem csak ráz, de könnyen lakástüzet okozhat - figyelmeztettek a fogyasztóvédelmi szakemberek már hetekkel az ünnepek előtt.

Ezeket a termékeket elvileg nem lehet tovább forgalmazni, hogy bárki felismerhesse, többnek a fotója is megtalálható a fogyasztóvédelmi honlapon. Megtalálható itt például olyan 100 darab cserélhető izzólámpával és "villogtató egységgel" rendelkező fényfüzér, amit úgy árultak, hogy egyetlen műszaki adat nem szerepelt rajta. A jelöléssel más problémák is adódhatnak, sok az olyan árucikk, amelyen egyáltalán nincs címke vagy leírás. De le kellett tiltani azt a mini izzólámpákból álló, villogó girlandot is, ahol az "Elektrogirlanda" terméknéven kívül csak cirill betűk szerepeltek a dobozon.

A vásárló az ilyen terméket - ha maradt belőle valami - visszaviheti oda, ahol vette, és kártalanítást kérhet, persze csak akkor, ha ez az elárusítóhely még létezik. Ezért arra is figyelmeztetnek, hogy csak hivatalos elárusítóhelyeken, boltokban vásároljanak díszeket és ajándéknak szánt műszaki cikkeket, ne utcai árustól, mert ezek a termékek a jelenlegi jogszabályok egyáltalán nem árusíthatók üzleten kívül.