Biciklizés közben kapták el a szökött rabot

2006.12.19. 10:31

Kifizeti a rendőrség az egymillió forintos jutalmat annak, akinek segítségével elfogták a december elsején megszökött fegyveres rabot. A korábban benzinkútrablásért elítélt férfit biciklizés közben fogták el, és állítólag azt mondta a rendőröknek: "Most megfogtatok, jók voltatok."

Kedden 9 óra 2 perckor kapott bejelentést a rendőrség arról, hogy Budakalász és Üröm között egy férfi biciklizik "sapkaszerűen feltűrt símaszkban". A pomázi járőrök - akik fiatalok, idén illetve tavaly végeztek tanulmányaikkal - a helyszínre siettek egy rendészeti szakközépiskolai hallgatóval. Az Üröm felé tartó férfi borostásabb és soványabb volt, mint a róla közreadott fotó, így vélhetően nem ápolt körülmények között töltötte az elmúlt napjait - mondta keddi sajtótájékoztatón Bozsó Zoltán, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója.

A tájékoztatón részt vett az egyik rendőrőrmester, Streleczky József, aki részt vett Tamás Imre Zoltán elfogásában. A rendőr elmondása szerint társa felszólította a férfit, hogy igazolja magát, de erre ő kerékpárjával az ellenkező irányba menekülni kezdett. Streleczky megfordult a rendőrautóval, felvette a kollégáját, aki kiszállt igazoltatni, és a férfi után eredtek. Mellé értek a kocsival, ekkor a szökevény egy bozótos terület felé vette az irányt, majd később ismét az út felé menekült.

A rendőrök megpróbálták az út menti füves árokba szorítani a szökevényt, de az akció közben megfeneklett a járőrautó. Végül Streleczky kiugrott a kocsiból és lerántotta a kerékpárról a férfit. Ekkor Tamás Imre Zoltán a kerékpáron levő nylonzacskó felé nyúlt, amelyet Streleczky megfogott és elhajított. Később kiderült: a szatyorban volt a lopott fegyver, csőre töltve. "Nem volt ideje reagálni" - fogalmazott Streleczky, hozzátéve, hogy odaértek a társai is és testi kényszert alkalmazva megbilincselték a férfit.

Az elfogásban részt vevő másik törzsőrmester, Hajdú Attila elmondása szerint a szökevény végig azt kiabálta, "nem csináltam semmit", de amikor kézre került, megjegyezte: "Most megfogtatok, jók voltatok." Streleczky és Hajdú is hangsúlyozta, hogy a férfi elfogásában segítségükre volt Varga Krisztián, rendészeti szakközépiskolai tanuló is. A három rendőr azt mondta, csak akkor tudatosult bennük az, hogy veszélyben voltak, amikor már megbilincselték a szökevényt. A rendőrség beszámolója szerint a bejelentés után húsz perccel már őrizetben volt a férfi.

Karácsonyra kifizetik a jutalmat

A BRFK szóvivője, Jármy Tibor az [origo]-nak elmondta, hogy lakossági bejelentés alapján sikerült elfogni a szökött rabot. A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese, Tóth Gábor a keddi sajtótájékoztatón elmondta, személyesen beszélt a bejelentővel, akinek még karácsony előtt kifizetik az egymillió forintos nyomravezetői díjat. Tóth elmondása szerint 15 fős nyomozócsoport dolgozott a szökött fogoly elfogásán. Az elmúlt 19 nap alatt több bejelentést is kaptak. Ezek között volt egy olyan is, amelyről utólag azt gondolják a rendőrök, hogy valóban a szökött fogolyról szólt. Akkor még nem sikerült a férfit elfogni.

A 38 éves elítéltnek december 1-jén ugyanabból az épületegyüttesből sikerült megszöknie, ahonnan 1999-ben a whiskys rablónak. A férfi az ügyészség mosdójába kéredzkedett ki, majd bilincsétől megszabadulva leütötte őrzőjét, elvette a fegyverét, majd a kapunál lévő biztonsági őrök szeme láttára kimenekült az utcára. Ezt követően a rendőrség lezárta a Budapestről kivezető utakat, a város csomópontjain ellenőrizték az autósokat és a tömegközlekedési járművek utasait, de nem akadtak a rab nyomára. A rendőrség egymillió forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Tamás Imre Zoltánt egy 2003-as benzinkútrablás miatt ítélt el jogerősen nyolc évre. Emellett azonban más büntetőeljárás is folyamatban volt ellene. Bűnlajstromán rablás, csalás, okirat-hamisítás, garázdaság, orgazdaság és zsarolás is szerepel.

A bilincset hibáztatták

A szökés körülményeinek tisztázására korábban a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka vizsgálatot rendelt el, ami kisebb mulasztásokat állapított meg. Csere László, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka szerint azonban a mulasztások nem voltak közvetlen összefüggésben a szökéssel. Így nem merült fel többek között annak az őrnek sem a vétsége, aki a rabot a Budapesti Katonai Ügyészségre kísérte.

A parancsnok korábban azt is hozzátette: a belső vizsgálat nem derítette ki, hogy a rab hogyan vette le a fémbilincset. Csere korábbi közlése szerint az azonban általánosságban megállapítható, hogy a bilincsek elhasználódottak, ezért már régebben jelezték az intézeteknek, hogy vonják ki a forgalomból azokat a bilincseket, amelyek segédeszköz nélkül vagy segédeszközzel nyithatóak. A költségvetési helyzet azonban nem teszi lehetővé, hogy ezeket az eszközöket lecseréljék - tette hozzá Csere.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK