A gödi zaklatóról sem szóltak a rendőröknek

2006.12.19. 16:09

Korábban már többször zaklatta volt barátnőjét az a gödi férfi, aki vasárnap hajnalban lelőtte a fiatal nőt és közös kisfiukat. A rendőrség azt mondja, hozzájuk senki nem tett bejelentést korábban, így nem tudtak eljárást indítani és megvédeni őket. Egy jogvédő szervezet szerint viszont a többség éppen azért nem fordul a hatóságokhoz, mert azt gondolják: úgysem tudják megvédeni őket.

Saját bevallása szerint kokaint és speedet fogyasztott a gödi kettős gyilkosság gyanúsítottja, aki vasárnap megölte barátnőjét és közös gyermeküket. A rendőrség még nem tudta megerősíteni a férfi állítását, hogy ezeknek a drogoknak a hatása alatt állt, mert csak napok múlva lesz meg a vér- és vizeletvizsgálat eredménye. K. Ferenc egy illegálisan tartott Parabellum pisztollyal lőtte le szombatról vasárnapra virradó éjjel a 25 éves Sz. Viktóriát abban a családi házban, ahol a nő öt hónapos kisfiukkal a szüleinél lakott.

Az anya holttestét a ház felső szintjére vezető lépcsőn találták meg, a kisfiú pedig az ágyában aludt, mikor az apja közvetlen közelről lelőtte. Egyes lapinformációk szerint nem a 26 éves férfi volt a gyermek vér szerinti apja, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Beluzsárné Belicza Andrea kérdésünkre annyit közölt, hogy a gyanúsított a kisfiúról sajátjaként beszél, de az apaság kérdését még vizsgálni fogják. A sajtóreferens azt mondta, hogy a családtagok elmondása szerint már nyolc éve tartott a férfi és a nő kapcsolata, de többször is voltak szünetek.

"Nincs ügy"

K. Ferenc a nő családjának elmondása szerint korábban is zaklatta barátnőjét, többször bejárt a ház földszintjén működő Viki presszóba, ahol Sz. Viktória dolgozott. "Nem érkezett hozzánk - sem a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysághoz, sem a dunakeszi rendőrséghez - olyan bejelentés, hogy a gyanúsított bántalmazza vagy zaklatja az áldozatot" - számolt be Beluzsárné Belicza Andrea. Elmondása szerint csak akkor tudtak volna fellépni a férfivel szemben, ha a hatóságnál feljelentést tesznek. "Ha családi perpatvarként kezelik és nem fordulnak a rendőrséghez, akkor nem tudunk mit tenni" - tette hozzá.

"Ez valódi 22-es csapdája: a rendőrség nem lép, mert nincs bejelentés, a nők viszont azért nem fordulnak a hatósághoz, mert úgy gondolják, hogy nincs értelme" - mondta az [origo]-nak a családon belüli erőszak ellen küzdő Habeas Corpus munkacsoport igazgatója, Spronz Júlia. Szerinte a bírók, jogalkalmazók közül sokan - tévesen - azt gondolják, hogy a nők azért nem tesznek lépéseket, azért hezitálnak, mert érzelmileg kötődnek a férfihoz, és nem tudják, mit akarnak. "Közben pedig az a helyzet, hogy nem remélnek semmilyen védelmet a rendőrségtől, azért nem fordulnak hozzájuk" - tette hozzá.

Félnek a megtorlástól

A jogvédő szervezet vezetője szerint hiába tesz feljelentést a zaklatott, bántalmazott nő, mert csak annyit ér el, hogy beindul egy hosszú eljárási procedúra. Amikor erről értesül a bepanaszolt férj vagy barát, jön a retorzió, ezért óriási a látencia a családon belüli erőszakos eseteknél.

A Habeas Corpus munkacsoporthoz forduló nők közül a legtöbben rögtön azt kérdezik, milyen garanciák vannak arra, hogy nem esik bajuk. "Mi pedig csak azt tudjuk tanácsolni: csak akkor lépjen, ha saját maga gondoskodni tud a saját és a gyermekének a biztonságáról" - mondta Spronz Júlia. Szerinte csak egy hatékony távol tartó törvény segítene, amelynek az alapján a rendőrség, amint kimegy a családhoz, azonnal előírhatná, hogy az erőszakoskodó nem mehet a családtagok közelébe, ezalatt pedig elindulhat a hivatalos eljárás.

A gödi eset kapcsán a szervezet vezetője úgy vélte, hiába nem éltek együtt, itt is egy tipikus családon belüli erőszakról lehet szó. Fenyegető zaklatásnak nevezik azt, ha a pár már nincsen együtt, de az egyik fél félelemben tartja vagy bántalmazza a másikat. "Adataink szerint az emberölésig fajuló cselekmények többsége nem a kapcsolat fennállása alatt, hanem utólag történik" - tette hozzá.

Gergely Zsófia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK