Már hét gyanúsított a szemétügyben

2006.12.19. 12:12

Kedden hétre emelkedett a kiskunsági szemétügy gyanúsítottjainak száma, közülük öten őrizetbe kerültek. A rendőrök kihallgatták Kunbaja polgármesterét is. December elején derült ki, hogy Németországból illegálisan szállítottak több kiskunsági településre szemétbálákat.

A keddi rendőrségi kihallgatások után négyről már hétre emelkedett a Németországból származó, bálázott szemét illegális elhelyezése miatt indított nyomozás során meggyanúsítottak száma. A gyanúsítottak közül öt embert őrizetbe vettek, közül négynek az előzetes letartóztatására is javaslatot tesz a rendőrség - közölte az MTI-vel kedden a rendőrség.

Kiderült az is, hogy kihallgatták Kunbaja polgármesterét is, akinek a neve már korábban felmerült az ügyben. Az eddig nem derült ki egyértelműen, hogy őt is őrizetbe vették-e, az MTI ugyanis egész nap hiába kereste hivatalában a település első emberét. Az MTI azonban a kunbajai polgármesteri hivatal környezetéből megtudta, hogy Halász István polgármester kihallgatásra Kecskemétre ment, és onnan nem tért vissza hivatalába. Az MTI információit a rendőrség nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Mihályné Bornemisza Eleonóra annyit mondott: egyelőre gazdasági társaságot még nem nevez meg a rendőrség és a nyomozás érdekében további információt nem ad ki. A rendőrség azoknak a telephelyeknek és külterületi ingatlanoknak a tulajdonosait hallgatja ki, ahol eddig Németországból származó bálás szemetet találtak.

Lakossági bejelentés alapján, december első napjaiban szerzett arról tudomást a kiskunmajsai önkormányzat, hogy a város határában található, egykori szovjet laktanya egyik hangárjában 144 bála, Németországból származó vegyes háztartási hulladékot raktak le.

Dósai Imre, a település polgármestere december 13-án az MTI-nek elmondta, hogy egy kamion érkezéséről is névtelen bejelentést kapott, ezért azt sikerült "tetten érni", mielőtt lerakta volna rakományát. Az osztrák rendszámú kamion, a fuvarlevél szerint Németországból érkezett. A kamiont és rakományát a rendőrség lefoglalta, majd másnap visszaindította rakományával együtt Ausztriába.

Az [origo] úgy tudja, a 2 méter magas, egyenként mintegy 900 kilogramm súlyú, háztartási hulladékból tömörített szemétbálákat azért csempészték Magyarországra, mert külföldön annyira drága lett volna megsemmisítésük, hogy még a szállítók és a hulladék rejtegetőinek megfizetése mellett is érdemes volt eldugott magyar tanyákon felhalmozni ezeket.

A szeméthegyek többségét december első hetében rakták le egymáshoz közeli településeken, többek között Kecskemét határában, Kerekegyházán, Bócsán, Kiskunmajsán, Jászszentlászlón és Soltvadkerten. Nagy Ferenc, a Soltvadkerthez közeli Pirtó polgármestere ugyanakkor az [origo] tudósítójának múlt héten azt mondta, hogy náluk a település külterületén már szeptember végén, október elején is nagy mennyiségű bálázott német szemetet találtak.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK