Bár a legtöbb szülő valószínűleg nem szeretne kis kasszafúrót vagy profi bénítóméreg-keverőt nevelni a gyerekéből, karácsonyi ajándék-vásárláskor dönthetnek rosszabbul is, mintha a borostás rablókat vagy a fegyvereket választják. Az ártalmatlannak tűnő minilaptop, az alulöltözött divatbaba, de még a huszadik plüss is kevésbé javallott ezeknél a gyerekpszichológus szerint, akivel az [origo] körbejárta az egyik hipermarket játékosztályát.

"Karácsonyi akció! Bénítóméreg" - hirdette heteken át kedvezményes árú játékát egy budai üzlet a kirakatba függesztett árlistán. "Sok szülő megborzad az ilyen játékoktól, pedig jó feszültség-levezetési eszközök lehetnek" - állítja Benda Viktória gyermekpszichológus, akit a meglepő ajánlat kapcsán arra kértünk, nézze velünk végig az idei karácsony játékkínálatát, és mondja el szakmai véleményét az egyes darabokról.

A pszichológus szerint riasztó külsejük ellenére valójában nincs gond a vicsorgó szörnyekkel, felfegyverzett figurákkal, mindkét játéktípus hasznos lehet más-más szempontból. "A gyerekeknek mindig vannak félelmei: szellemektől, a haláltól. Az ilyen játékokkal kijátszhatják ezeket a félelmeket" - mutatott Benda Viktória a hipermarket játékosztályának egyik polcára, amelyen halálfejekkel díszített kisautók sorakoztak. "Ha ő győz egy ilyen halálfejes autóval, akkor az játszódik le benne, hogy legyőzte a félelmét" - tette hozzá.

A marcona kinézetű fegyveres figurák az agresszív feszültség levezetését segíthetik. A szakember szerint az alapszabály, hogy szabad a játékban agresszívnek lenni, a gyerek inkább ott élje ki az ilyen késztetéseit, mint az osztálytársain vagy a testvérein. "Erre még a bénítóméreg is jó lehet, bár a szülőnek le kell küzdenie belső megrökönyödését" - jegyezte meg. Ugyanerre lehet alkalmas, az első látásra meglehetősen bizarrnak tűnő, Kasszafúró elnevezésű kis szett is, amelyet a gyártó így ajánl a katalógusában: "Betörők, modern felszereléssel. A trezorhoz számkód is tartozik."

Benda Viktória szerint ezzel a játékkal alapvetően nem az a probléma, hogy a gyerekek betörőkkel azonosulnak játék közben, hanem az, hogy az egyensúly megtartása érdekében a szülőknek erősen ajánlott megvásárolni mellé a rendőröket is, ami egyből dupla kiadást jelent. Valószínűleg nem véletlen, hogy a termékkatalógus listáján éppen egymás mellett szerepel a Kasszafúró és a Rendőrkapitányság börtöncellával elnevezésű termék.

A fegyveres bábuk jó alternatívái lehetnek azoknak a játékfegyvereknek, amelyeket a gyerek maga használhat, hiszen az agresszió levezetésére ugyanúgy alkalmasak. Ugyanakkor a puskára, géppisztolyra vágyó gyerek kívánságát is lehet teljesíteni. "Nem baj, ha fegyvert kap a gyerek, bár karácsonyi ajándéknak kissé morbid. Inkább harcoljon, mint hogy üljön a tévé előtt, és nézze a harcos filmeket" - mondta a pszichológus, hozzátéve, hogy a fegyverek használatát azért nem árt keretek közé szorítani, például emberre még játékból sem szabad lőni. 

Laptop kétéveseknek

Míg a pszichológusnak szeme sem rebbent a puskáktól és a szörnyektől, a játékosztály hosszú polcosorai közt kanyarogva döbbenten állt meg a tarka minilaptopok előtt, amelyek némelyikét a gyártó már kétéves kortól ajánlja. "Na, ezt már a káros kategóriába sorolnám. Idő előtt rászoktatja a gyerekeket, hogy képernyőt nézzenek. Ilyen kicsiknél, sőt a 4-6 éveseknék is ez még korai. Többet ér, ha anya vagy apa mesél neki, mintsem hogy úgy érezze, már milyen nagy ennél a gépnél" - fogalmazott Benda Viktória.

"Azért vettem gyerekkompútert, mert az fejleszti az olvasási és számolási készségeket" - indokolta az [origo] riporterének egy budai játékboltból kisiető öltönyös férfi, hogy miért ilyen játékot választott karácsonyra kisfiának. A pszichológus szerint sok szülő beleesik abba a hibába, hogy minél előbb fejleszteni szeretné a gyerekét, csakhogy az ovisokat még nem kell olvasni tanítani, ebben a korban egyelőre fontosabb a mesehallgatás.

A szakember rosszallóan nyilatkozott a felnőtt nőt formáló babák olyan továbbfejlesztett változatairól is, amelyeket erősen sminkelt arccal, szilikonszerűen duzzadó szájjal és kihívó ruhákkal láttak el a gyártók. "Az ilyen baba mindenképpen csalódást rejt magában" - figyelmeztetett a pszichológus. "A nagyon nőcis, csillogó-villogó, miniszoknyás baba hamis képet vetít a kislányok elé. Ők is vékonyak akarnak majd lenni, hosszú combokat szeretnének. Ha nincs nekik, az önértékelésükre rossz hatással lesz egy ilyen játék" - tette hozzá.

A szülők viszont sokszor nehezen tudnak ellenállni az ilyen játékoknak, ha annyira divatosak, hogy a gyerekük összes osztálytársának van már belőle. "Olyan játékot vettem, amit a gyerekeim szerettek volna. A lányomnak például ezeket a mostanában menő babákat, rózsaszín pónit" - mondta megadóan a játékboltot elhagyva egy harmincas nő. Könnyen válhat divattá például az olyan játék, amelyet gyakran hirdetnek a tévében. Több játékboltban külön tábla igazítja útba ezek felé a szülőket.

A táblák alatt mindig lehet találni rajzfilmhősöket formázó plüssöket, babákat. A pszichológus szerint ezekkel az a baj, hogy előre behatárolt a velük való játék, a kis hableánnyal csak "kis hableányost" játszik a gyerek, Hófehérkével "hófehérkéset". Benda Viktória ugyanezért nem javasolja a büfiző, síró, pisilő babákat sem, és az építőjátékok közül is azokat tartja igazán jónak, amiből több mindent is lehet építeni.

"Az injekcióstű a kedvencem"

A pszichológus által jónak tartott játékok listáját a szülői mesélést igénylő diavetítő és a doktorkészlet vezeti. Orvosnál lenni szorongásos helyzet egy gyerek számára, és ezt a szorongást oldja, ha eljátszhatja a félelmetes szituációt. "Az a kedvencem, amelyikhez van injekciós tű is. A gyerek beolthatja vele a testvérét, az anyját" - magyarázta Benda Viktória. A szerepjátékhoz használható eszközök, a szerszámok, sütő-főző készletek mind hasznos ajándékok lehetnek.

A szakértő szerint nem lehet mellényúlni a társasjátékokkal, kártyákkal sem, hiszen azon túl, hogy társas tevékenységet jelentenek, veszíteni is megtanítják a gyerekeket. Jónak tartja az olyan fejlesztő játékokat is, mint a memória, a kirakó, a kifestő, a gyöngyfűzőszett vagy a puzzle, amelyek javítják a gyerekek finommozgását, térérzékét, konstrukciós képességeit.  Zeneeszközökkel, kicsi hangszerekkel is érdemes meglepni a gyerekeket, de ezeknél fontos, hogy tisztán, szépen szóljanak, különben rombolhatják a hallást.

Játékválasztásnál mérlegelni kell azt is - állítja a pszichológus - , hogy az adott típusból mennyi sorakozik már a gyerekszobában. Ha ugyanis túl sok gyűlt már össze, a játék értéktelenné válhat a gyerek számára. "Ha van egy kedvenc plüssfigurája, ne vegyünk neki még többet, ne vegyük el tőle a kedvencét" - tanácsolta a szakértő.

Janecskó Kata