Eladó koponyák miatt vizsgálódnak Szegeden

2006.12.20. 11:03

Belső vizsgálatot rendelt el a szegedi egyetem patológiai intézetének vezetője az egyik kereskedelmi csatorna magazinműsorában sugárzott riport kapcsán, mely szerint az intézet egyik dolgozója beleegyezett egy emberi koponya eladásába. A rejtett kamerás felvételt készítő riporternek a szegedi temetőben ajánlották, hogy a patológián érdemes próbálkoznia, ha koponyát akar venni.

Belső vizsgálatot rendelt el a szegedi egyetem patológiai intézetének vezetője azzal kapcsolatban, hogy egy kereskedelmi televízió rejtett kamerás felvételeket készített, amint az intézet egyik dolgozója beleegyezett, hogy egy emberi koponyát ad el újságíróknak - közölte az MTI-vel Haiman Éva, az egyetem orvos és gyógyszerészeti centrumának szóvivője szerdán. A belső vizsgálat lezárultáig Mikó Tivadar, az intézet vezetője nem kíván nyilatkozni az üggyel kapcsolatban - mondta a szóvivő.

A tv2 rejtett kamerával készült felvételein deréktől lefelé egy fehér köpenyben, nadrágban és cipőben ülő ember látható, aki az újságírókkal közölte, hatvanezer forintnál olcsóbban tudja beszerezni az általuk kért emberi koponyát. A bemutatott film néhány jelenetében azonosítani lehetett a szegedi patológiai intézetet.

A riportot készítő újságírók először a szegedi kórbonctanon és a belvárosi temetőben próbálkoztak a koponya beszerzésével, de ezeken a helyeken elutasították kérésüket. A temetőben viszont azt ajánlották nekik, hogy a patológia "főboncmesterénél" próbálkozzanak - számol be a riportról a Délmagyarország Online. A felvételek tanúsága szerint az intézetben nem lepődtek meg a kérésükön. A portás a riportereket egyből az ez ügyben "illetékes" orvoshoz irányította, aki kijelentette: "Lesz olyan állapotú, amit érdemes eladni".

Az egyetem orvos és gyógyszerészeti centrumának szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy már megkeresték a műsort sugárzó csatornát és kérték az eredeti felvételt. Erre azért van szükség, mert a kitakart és torzított hangú felvételek alapján nem lehet megállapítani ki szerepel a képeken és azt sem pontosan, hogy mit kérdeznek az újságírók.

A riportban az is elhangzott, hogy elsősorban orvostanhallgatók próbálnak koponyákat beszerezni, mert az oktatási céllal készült műanyag koponyákat kevésbé tudják használni tanulmányaik során. Valódi koponyát legálisan külföldről szerezhetnének be körülbelül 120 ezer forintért, de azt nem tudják megengedni maguknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK