Iroda és szálloda lehet néhány kiürülő kórházból

2006.12.20. 16:14

Igaza van-e a Fidesznek és valóban ingatlanspekulánsok fognak rászállni az esetleg kiürülő kórházakra? Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy a kormány először a saját tulajdonában lévő országos intézetek átalakításába vág bele, az összevonások révén pedig több kórház is elhagyhatja korábbi helyét. Az általunk megkérdezett szakértők szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy néhány épületből pár éven belül szálloda vagy irodaház lesz.

A kórháztörvény hétfői elfogadása után az Egészségügyi Minisztérium elsőként valószínűleg a hozzá tartozó budapesti országos intézetek átalakításának gyürkőzik neki. Sinkó Eszter, a SOTE Egészségügyi Menedzserképző Központjának munkatársa szerint ennek oka, hogy a fővárosi önkormányzat foggal-körömmel ragaszkodni fog az általa fenntartott kórházakhoz, így a tárca várhatóan a saját intézményeivel fog példát mutatni. Azt a tárca sajtóosztályán is megerősítették az [origo]-nak, hogy a kormányzat a saját intézményivel kezdi a racionalizálást.

Az átalakítások hátterében az áll, hogy a 39 kiemelt kórház - ahol 24 órás ügyelet lesz és ahol kezelnek mindenféle betegséget - közé nem került be az országos intézetek többsége. A kimaradt intézményeknek így pályázniuk kell a kórházi ágyakra. Ez azért okozhat gondot számukra, mert például a fővárosban az elosztható kapacitásokat úgy határozták meg, hogy a kórházi ágyak számát csaknem a felére kell lefaragni.

Az egészségügyi tárca az országos intézeteknek több verziót is küldött arról, hogy a jövőben hogyan képzelnék el ezen kórházak jövőjét. A Sportkórház, a Szabolcs utcai kórház, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), valamint a svábhegyi gyerekkórház számára küldött tervekben felbukkanak olyan változatok is, hogy a kórházak elköltöznének a jelenlegi helyükről, illetve csak néhány osztályuk maradna fenn.

A Fidesz ennek kapcsán ingatlanspekulációtól tart, vagyis attól, hogy az értékes ingatlanokat a befektetők olcsón felvásárolják. Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa szerint furcsa, hogy pont azoknál a kórházaknál merült fel, hogy elköltözhetnek, amelyek a legértékesebb ingatlannal rendelkeznek. Schvarcz Tibor, az egészségügyi bizottság szocialista alelnöke szerint viszont nem valószínű, hogy a kormány eladná az országos intézetek ingatlanjait. Schvarcz mindezt azzal indokolta, hogy az egészségügyi tárca korábban sem tudott megszabadulni azoktól az ingatlanjaitól, ahol megszűnt az egészségügyi ellátás, többek között a SOTE két létesítményétől, illetve a Mentőkórháztól.

Az [origo] által megkérdezett szakértők viszont úgy vélik, mivel meglehetősen értékes, jó elhelyezkedésű épületekről van szó, így elképzelhető az eladásuk vagy más célú hasznosításuk. Már csak azért is, mert a kormány az egészségügyi forrásokat valószínűleg a kiemelt kórházakra akarja fordítani, így a komolyabb felújítást igénylő intézmények ingatlanjait - például a OPNI épülete - valószínűleg piaci alapon próbálja majd hasznosítani.

Csoma András, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő vezérigazgató-helyettese szerint az ingatlanok eltérő adottságúak, így különbözhet a hasznosítási módjuk is: a Szabolcs utcai épületet és a Sportkórházat irodai célra vagy magánkórházzá lehet átszabni. A svábhegyi gyerekkórház és az OPNI esetén pedig - mivel zöldövezetben fekszenek, ráadásul régi épületekről van a szó - az elemző szerint inkább a szállodai hasznosítás jöhet szóba.  

A Sportkórház esetén Sinkó Eszter a magánkórházzá való átépítést valószínűsíti, mivel jelenleg ilyen nincs a fővárosban, ráadásul a épület jó helyen is van, így könnyű megközelíteni. A Raiffeisen elemzője szerint viszont a jelenlegi épületek egy részének elbontásával a terület irodáknak vagy lakóépületeknek adna otthont. Az, hogy mi lesz a Sportkórház sorsa, egyelőre nem dőlt el. Azt Berkes István, a kórház főigazgatója is elismerte, hogy felmerült olyan elképzelés is, hogy a kórház nem az Alkotás úti épületében működne a jövőben. Schvarcz Tibor szerint pedig az intézményből a sportsebészet biztosan fennmarad.

Az [origo] által megkérdezett elemzők szerint az Országos Gyógyintézeti Központ - ismertebb nevén Szabolcs utcai kórház - esetében is felmerülhet az ingatlaneladás. Ennek közelében épülne ugyanis fel a kormányzati negyed. Ezt ugyan a Nyugati pályaudvar mögötti területen húznák fel, de a közeli Szabolcs utca vonzó lehet a befektetők számára. Az egyik lehetséges tervezet szerint a kórházból csak két osztály maradna fenn: a kardiológia a MÁV, a hematológia a Honvédkórházba költözne át. (A kormány tervei szerint a BM-kórház, a MÁV-kórház, a Honvédkórház és az Országos Gyógyintézeti Központ összevonásából egy úgynevezett Központi Közkórház jönne létre). 

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet és a svábhegyi gyermekkórház esetén a Raiffeisen elemzője szerint az a legvalószínűbb, hogy szállodává alakítanák át az ingatlanokat. Csoma szerint a Lipótmező jelenleg sem alkalmas arra, hogy abban kórház működjön, a többmilliárdos felújítás után valószínűbb a piaci jellegű hasznosítás. Nagy Zoltán, az OPNI főigazgatója elmondta: a tárca által kidolgozott négy tervezet közül kettő számol azzal, hogy kiürülne a Lipót. Ezen variációk szerint az intézet nagy része a MÁV-kórházba települne át. A svábhegyi gyermekkórház esetén pedig egyelőre csak az biztos, hogy a tüdő- és a fejlődésneurológiai osztály marad meg.

Szabó András

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK