Szerb gyanúsítottja van a számlacsapolásnak

2006.12.20. 6:33

A rendőrség adatai szerint mintegy kétszáz banki ügyfél adatait szerezték meg illetéktelenek november végén. A nyomozók három olyan bankszámláról tudnak, amelyekről pénzt is leemeltek.

A bűncselekménynek eddig egy gyanúsítottja van - mondta Back Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdasági Bűnözés Elleni Osztályának főnyomozója. A 37 éves szerb férfi a hatóságok szerint jutalék fejében beleegyezett, hogy a számláján keresztül futassanak át pénzösszeget. Őt pénzmosással gyanúsítják. A rendőrség eddig egy 19 éves ukrán, valamint egy 30 éves magyar állampolgárt hallgatott meg tanúként az ügyben - tette hozzá.

A nyomozók november végén közölték, hogy bűnözők több tízezer banki ügyfelet kerestek meg e-mailben, különböző pénzintézetek nevében. Az elektronikus levélben adatpontosításra kérték a címzetteket, így juthattak hozzá a banki adatokhoz. A bűnözők a nyomozók adatai alapján négy bank, a Raiffeisen, a Szigetvári Takarékszövetkezet, a Budapest Bank és az Erste Bank nevében küldtek e-mailt. Back Zoltán elmondta: három sértettről tudnak, akiknek a számlájáról fejenként mintegy kétszázezer forintot emeltek le illetéktelenek.

Elsősorban idegen nyelveket jól beszélő fiatalokat kerestek az elkövetők. Angol, illetve orosz nyelven internetes beszélgető fórumokon és hirdetésekben kérték őket, hogy a számláikon keresztül futtathassanak pénzösszegeket. Olyanokat kerestek, akik ugyanannál a pénzintézetnél vezettek számlát, ahonnan az adatokat gyűjtötték, illetve arra kérték őket, hogy annál a banknál nyissanak számlát - ismertette a nyomozás eddigi eredményeit.

Amikor a pénz átkerült a megkeresett személyek számlájára, azt készpénzben felvetették, és egy olyan pénzintézeten keresztül utaltatták külföldre, amelynek segítségével gyakorlatilag órákon belül hozzájuthattak az összeghez - mondta a nyomozó a módszer lényegéről. A rendőrség adatai szerint a magyarországi adathalászattal egyidőben világszerte 175 adathalászó honlap jelent meg.

Az NNI Gazdasági Bűnözés Elleni Osztályának munkatársai szerint az már most valószínűsíthető, hogy a magyarországi pénzfelvevőkön kívül nincs más magyarországi szála a bűncselekménynek.

A rendőrök egyelőre nem tudták meghatározni a hamis oldalakat tartalmazó szerver pontos helyét. Az adott honlap lekérdezésekor mindig más adatot - IP címet - adott vissza az ellenőrzés, lehetetlenné téve a hely meghatározását. Ezek az IP címek legalább négy országhoz köthetők. Találtak hamis oldalakat szingapúri és hongkongi szerveren is.

A rendőrök szerint a támadás nyomait így rejtették el, illetve a világ jelenleg nehezen ellenőrizhető részére vezették.