Cigiárusokkal bújócskáznak a vámosok

2006.12.20. 12:11

Örökké tartó dzsungelharcot vívnak Budapest piacain a cigaretta- és petárdaárusok a pénzügyőrökkel. Igaz, ez a harc néha inkább bújócskának tűnik. A fináncok a tiltott árura vadásznak, a csempészek pedig újabb és újabb módszereket eszelnek ki, hogy ebben megakadályozzák őket. Az [origo] a vámkommandóval töltött egy napot.

"Petárdát, tűzijátékot tessék!" - ajánlgatta a legnagyobb nyugalommal egy fiatal férfi a tiltott árut az [origo] munkatársának a rákospalotai piacon, de aztán elakadt a szava. Tudósítónk háta mögül ugyanis előlépett valaki: "Jó napot kívánok, Vám és Pénzügyőrség!" Az eladó próbált magyarázkodni, hogy a nála lévő eszközöket legálisan vásárolta, de ez a fináncokat nem hatotta meg, szabálysértési eljárást indítottak ellene.

A piacokat naponta ellenőrző pénzügyőrök a Vám- és Pénzügyőrség Központi Járőrszolgálat Parancsnoksága, közismertebb nevén a vámkommandó munkatársai. Nagy gyakorlatuk van a csempészholmik felkutatásában. Ez a nap azonban rosszul kezdődött: a kora reggeli eligazítás után a csúcsforgalomban rögtön elsodorták az egyik járőrautó orrát (a balesetről a vámosok azt mondták, nem ez a jellemző, évente legfeljebb két-három koccanás történik).

"Jó napot, főnök!" - köszöntek régi ismerősként Rákospalotán a  vietnámi árusok, akik a pénzügyőrök szerint az illegális cigarettapiac nagyobb részét uralják. "Sziasztok! Eldugtátok már?" - köszöntek vissza a fináncok. A cigarettaárusoknak kiterjedt figyelőhálózatuk van, ezért nehéz meglepni őket - magyarázták a vámosok, majd bevetették magukat a piac zegzugos bódésorai közzé. "Az is megesett már, hogy a székházunk előtt álltak, úgy lesték, mikor indulunk ellenőrzésre" - mesélte a bevetési osztály vezetője.

Egy órába telt, de végül nem távoztak üres kézzel: ahogy sejtették, az egyik nehéz, fémből készült pult alól került elő az akkurátusan, hatkartononként fekete nylonba csomagolt cigaretta, a gyors becslés szerint 160 ezer forint értékben, ami már bűncselekménynek számít. Az egyetlen szépséghiba, hogy az áru gazdája ismeretlen. A vietnami kereskedők semmiről nem tudtak semmit, azt állították, ők épp csak erre jártak, vagy kártyáztak egy kicsit.

Csomagtartó, vízakna, kapcsolószekrény

"Hol találták?" - érdeklődött meglepetten (a vámosok szerint csak meglepetést színlelve) az egyik kereskedő, amikor a pénzügyőrök megszámolták és összecsomagolták az árut. Ezen a napon azonban ez volt az egyetlen nagyobb fogás, a vámosok hiába kutattak át mindent, hiába kaptak néhány tippet a helyi kereskedőktől is, több cigi nem került elő.

"Ez dzsungelharc" - mondta az egyik pénzügyőr. Mint többen is mondták, ma már nem néhány kartonjával, az autó kárpitja mögött csempészik a cigarettát, hanem vagy a zöldhatáron keresztül, vagy nagy tételben, több ezer kartononként, kamionokban. A fináncok szerint ott, a határ mellett lehet hatékonyan megfogni a szállítmányokat, mert ha azok már a városokban, a piacokon vannak, nagyon nehéz elkapni a csempészeket.

"Dugták már mindenhová" - emlékezett az egyik törzszászlós. Először az autó csomagtartójából árulták, később a kukákba rakták, a bódék tetejére, vízóraaknába, kapcsolószekrénybe rejtették, de egy időben a piac mellett el is ásták. A vámosok idővel mindig megtalálták a rejtekhelyet, a csempészek pedig újat kerestek.

A pénzügyőrök még két piacot átnéztek, de addigra már elterjedt a hír, hogy dolgoznak, a cigarettának nyoma sem maradt, mindenütt csak kártyázó, bámészkodó embereket találtak. A vámosok már épp arra készültek, hogy visszatérnek az irodába elintézni a papírmunkát, amikor a százados úgy döntött, "preventív jelleggel" visszatérnek a rákospalotai piacra, hogy legalább ne hagyják nyugodtan dolgozni a cigaretta-kereskedőket. Ekkor futottak bele a cikk elején már említett petárdaárusba is.

Soha nem lesz vége

Amikor az egésznapos ellenőrzés után a fináncok már kezdtek fáradni, a századosnak új ötlete támadt: "Nézzünk ki a Boráros térre!" Hogy nagyobb legyen a meglepetés, a pénzügyőrök a Mester utcánál villamosra szálltak, és próbálták meglepni a 2-es villamos megállójában árusítókat. Ez sikerült is, de az árus inkább hátrahagyta a cigit meg a hóna alatt két kartont szorongató vevőt, és átugrott az épp induló villamos előtt a sínen.

A járőrszolgálat nem nyomoz, csak lecsap, megkísérli tetten érni a csempészeket, vagy begyűjti a fellelhető cigarettát, másolt CD-t, DVD-t, hamis márkajelzésű ruhákat, tűzijátékot vagy drogot. A zárjegy nélküli cigarettával való kereskedés alapesetben szabálysértés, de ha az áru értéke meghaladja az 50 ezer forintot, az már vétség, kétmillió felett bűntett. Az igazi érvágást azonban a jövedéki bírság jelentheti, ami az elcsalt jövedéki adó többszöröse. Ezen kívül a vámosok lefoglalhatják a jogsértéshez használt járműveket is.

"Ennek sosem lesz vége" - legyintett lemondóan az egyik vámos. Ameddig ugyanis nagy jövedelemhez lehet jutni bizonyos dolgok illegális árusításából, mindig lesz, aki megpróbálja. "Múltkor a józsefvárosi piacon egy kínai ruhakereskedőnél 48 millió forintot találtunk egy cipődobozban" - érzékeltette a nagyságrendeket az osztályvezető.

Ezért a pénzért már megéri kockáztatni. Nemrég elütöttek egy vámost, aki meg akart állítani egy autót az egyik piacnál, Rákospalotán filmekbe illő autósüldözés lett egy ellenőrzésből, de rendszeresen próbálják megvesztegetni is a fináncokat. A legutóbbi kísérletért a bíróság öt évre kitiltotta Magyarországról a próbálkozókat.

Kovács Áron

KAPCSOLÓDÓ CIKK