Január elsejétől egymegállásos ellenőrzést vezetnek be a román-magyar határon, így jövőre már csak egy határőr állítja meg a szomszédos országba utazókat. A határátlépés megkönnyítésétől többek között a várakozási idő csökkenését várják.

Aláírták csütörtökön Bukarestben azt a Magyarország és Románia közötti kétoldalú megállapodást, amely értelmében január 1-től bevezetik az egymegállásos ellenőrzést a román-magyar határon. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországról kiutazókat csak román területen ellenőrzik, a Romániából érkezők pedig csak Magyarországon találkoznak határőrökkel.

A dokumentumot Vasile Blaga román belügyminiszter és Terényi János Magyarország bukaresti nagykövete látta el kézjegyével. Az egyezmény szerint a Csanád-Kiszombor, Nadlac-Nagylak, Varsánd-Gyula, Tornya-Battonya, Szalonta-Méhkerék, Bors-Ártánd és Pete-Csengersima határátkelőkön az utasokat csak a fogadó ország területén ellenőrzik, az Érmihályfalva-Nyírábrány, Székelyhíd-Létavértes, Csanálos-Vállaj határátkelőknél pedig mindkét irányban kizárólag magyar területen állítják meg az utasokat. A két ország határőrei január 1-től közös helyiségben dolgoznak majd, külön-külön, saját államuk adatbázisait használva - közölte Vasile Blaga.

Terényi János szerint a román és a magyar közvélemény régóta várta már a határátlépést jelentősen megkönnyítő megállapodás aláírását. A román belügyminiszter közben kijelentette, hogy a román és a magyar kormánynak szándékában áll újabb határátkelők megnyitása a két ország között.

Terényi az egyezmény politikai és pszichológiai fontosságát hangsúlyozta. Hozzátette: a közös Európába tartozás legfontosabb ismérve a négy alapszabadság, amelyek közül kettő az áruk és a személyek szabad mozgása. Utóbbiak közvetlen összefüggésben állnak a csütörtökön aláírt megállapodással - mondta Terényi. A nagykövet szerint Románia és Magyarország félúton jár, hiszen a közös határ valóságos légiesedéséről akkor beszélhetünk majd, amikor mindkét ország a schengeni övezet részévé válik.

Vasile Blaga elmondta, hogy Románia és Bulgária már hosszabb ideje alkalmazza az egymegállásos határellenőrzést, és az eddigi tapasztalat pedig azt mutatja, hogy ennek az intézkedésnek köszönhetően 70 százalékkal csökken a várakozási idő. Blaga felhívta a román állampolgárok figyelmét, hogy csak az új, kártya formájú személyazonossági igazolvánnyal léphetik át a román-magyar határt, a régebbi típusú könyvecskék erre a célra nem használhatók.