Lesznek-e újra utcai harcok Budapesten, keresztülhúzza-e a kormány számítását a Fidesz népszavazási kezdeményezése, kudarccal vagy sikerrel zárul-e az Eb-pályázat? Vajon milyen lesz 2007? Az [origo] összegyűjtött olyan ügyeket, amelyek várhatóan meghatározóak lehetnek az előttünk álló évben. Mi adunk lehetőségeket, az Ön dolga, hogy válassza ki azt, amelyiknek bekövetkeztét valószínűbbnek tartja! 2007 végén pedig eldől, mennyire bizonyultak tehetséges jósnak, bölcs elemzőnek az [origo] olvasói.

Lesznek-e újabb zavargások?

Ritkán fordul elő, hogy magyar esemény a vezető hír a világsajtóban, idén azonban még azok is megismerhették Magyarországot, akik korábban a létezéséről se tudtak. Az erőszakba torkolló utcai tüntetésekről tudósított minden olyan tévé, rádió és lap, amelyek számítanak, sőt, azok is, amelyek nem. A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elhíresült balatonőszödi beszédének kiszivárgását követő erőszak az október 23-i tankos, gumilövedékes, könnygázos ünneplés után lecsillapodott, de nemcsak az a kérdés, hogy pontosan mi vezetett az utcai harcokhoz, hanem az is, hogy megismétlődhetnek-e. Ön mit gondol, lesznek-e erőszakos utcai események 2007-ben?

Visszatérnek
Egyre többen érzik a bőrükön a megszorításokat, így tavasszal megszaporodnak a kormányellenes tüntetések. A többség békésen demonstrál, de megjelennek a korábbról ismert símaszkos, barikádokat építő és köveket dobáló randalírozók is, és összecsapnak a könnygázgránátokat és gumilövedéket bevető rendőrökkel.

Otthon maradnak
Nyugodt év lesz 2007, egy-egy focimeccs után ugyan megjelennek hőzöngő huligánok, de ettől eltekintve nyugodtan lehet majd járkálni Budapest utcáin. A rendőröknek legfeljebb a gyakorlatozáson kell majd elővenniük az új, strapabíróbb védőpajzsokat.

Hogyan alakul Gyurcsány politikai pályája?

Fotó: MTI

Bár Gyurcsány Ferenc gyakran emlegeti internetes naplójában, hogy sok a munkája, és éjszakába nyúlóan dolgozik, úgy tűnik, nem elégszik meg a miniszterelnökséggel. Bejelentette igényét a pártelnökségre, és ezt a balatonőszödi beszéd kiszivárgása után is fenntartotta. Vezető szocialista politikusok ugyan hivatalos nyilatkozataikban továbbra is azt hangoztatják, jó ötletnek tartják, hogy Gyurcsány legyen a pártelnök, akadnak olyan párttagok is, akiknek vannak kétségeik. Nem kell sokat várni, az MSZP februári tisztújító kongresszusán kiderül, mennyire erős a miniszterelnök pozíciója saját pártján belül. Ön mit gondol, lesz-e pártelnök Gyurcsány Ferenc?

Megtapsolják és megszavazzák
Lehet, hogy lesznek kritikus hangok, és még talán ellenjelölt is indul, de ez sem akadályozza meg Gyurcsány Ferencet abban, hogy elnyerje a pártelnöki pozíciót. A fennkölt, lelkesítő szavakkal teletűzdelt, az MSZP megújításának szükségességéről szóló beszéd után a küldöttek többsége megtapsolja, és igennel szavaz rá a február 24-25-i kongresszuson.

Legyőzi egy vetélytárs
Ahogy közeledik a tisztújító kongresszus, egyre erősödnek a belső viták az MSZP-n belül. Már nemcsak a színfalak mögött, hanem nyilvánosan is megkérdőjelezik annak értelmét, hogy Gyurcsány Ferenc a miniszterelnökség mellett elfoglalja a pártvezéri posztot is. Többen attól tartanak, hogy a megszorítások és a balatonőszödi beszéd miatt népszerűségéből sokat veszített kormányfő még inkább magával rántja a pártot is. Végül a vita odáig fajul, hogy beszáll a versenybe a párt egy másik erős embere is, és Gyurcsány alulmarad.

Hogyan alakul Orbán politikai pályája?

Fotó: Szabó Pál

Amikor az [origo] november végén interjút készített Orbán Viktorral, szavaiból úgy tűnt, mintha nem számítana arra, hogy lesz kihívója a Fidesz márciusi tisztújító kongresszusán. Azt mondta, ha mégis lesz, az nem befolyásolja: "Mindenképp megmérettetem magam." A pártelnökség megtartása fontos számára, az elnök dönt ugyanis szinte minden lényeges kérdésben. Ha megőrzi posztját, azzal egyértelműen megerősödik, és fátylat boríthat a 2006 áprilisi választási fiaskóra. Amennyiben viszont elbukik, akkor nehéz lesz visszakapaszkodnia. Ön mit gondol, marad-e pártelnök Orbán Viktor?

Bejön a papírforma
Megnyugodhat Orbán Viktor, márciusban nagy többséggel megválasztják pártelnöknek. A párttagok túlnyomó része szerint továbbra sincs alternatívája Orbánnak. Név nélkül nyilatkozó másodvonalbeli fideszesek ugyan beszélnek arról, hogy új vezetőre lenne szükség, de ahhoz senki sem elég erős a pártban, hogy egy ilyen versenyben elnyerje a posztot.

Meglepetés születik 
Némi meglepetésre egy meghatározó fideszes politikus is beszáll a pártelnöki posztért folyó küzdelembe. Erre megjön a bátorsága azoknak is, akik eddig csak a háttérben, zárt ajtók mögött vagy kocsmaasztalok felett merték bírálni Orbánt. Sokan úgy érzik, két egymás után elveszített országgyűlési választás után újítani kell, ezért ha szűken is, de Orbán elveszíti a pártelnökségért folyó versenyt.

Mi lesz a népszavazás sorsa?

Még Gyurcsány Ferenc is lelkes volt, amikor a Fidesz bejelentette, népszavazást kezdeményez a vizitdíjról, a tandíjról és más kormányzati tervekről. Persze, ha beválik az, amire a Fidesz számít, az könnyen elveheti a miniszterelnök kedvét. Amennyiben ugyanis a legnagyobb ellenzéki párt várakozásainak megfelelően alakul a népszavazás, akkor azzal elbukik a kormány több fontos terve. Sőt, Orbán Viktor szerint ebben az esetben előrehozott választás vagy szakértői kormány felállítása következik. Az is kérdés azonban, a jogszabályok alapján lehet-e egyáltalán ilyen kérdésekben népszavazást tartani. Erről a döntést az Alkotmánybíróság hozza majd meg. Ön mit gondol, hogyan alakul a referendum sorsa?

Bejön a Fidesz számítása
Az Alkotmánybíróság zöld utat ad a népszavazásnak, a többség igennel szavaz, és ezzel befellegzik a tandíjnak, a vizitdíjnak és más kormányzati reformterveknek. Gyurcsánynak fő a feje, Orbán győzelmi mámorban úszik.

Eredménytelen szavazás 
Lesz népszavazás, de elbukik, vagy azért, mert kevesen mennek el, vagy pedig azért, mert a többség nemmel szavaz. A kormány szerint felesleges volt a sok hercehurca, az ellenzék szerint viszont a koalíció propagandája tévesztette meg az embereket.

Nem is lesz népszavazás
Az Alkotmánybíróság úgy dönt, a reformterveket érintő lényegi kérdésekről (tandíj, vizitdíj, kórházak) nem lehet népszavazást tartani. Minden megy tovább a megszokott kerékvágásban, a kormány új reformkorról, a Fidesz a lakosság tönkretételéről beszél.