Pénteken a köztársasági elnök is áláírta a jövő évi költségvetésről és a kórházreformról szóló törvényt. Az átalakítás lényeges pontja, hogy jövőre harminckilenc súlyponti kórház lesz az országban, jelenleg csak ezen intézményeknek a fennmaradása tekinthető biztosnak.

Sólyom László köztársasági elnök pénteken aláírta az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről és a 2007. évi költségvetésről szóló törvényt - közölte Wéber Ferenc, a köztársasági elnök sajtófőnöke. A kórházreformmal kapcsolatos törvény elfogadása azt jelenti, hogy jövőre az egészségügyi ellátórendszerben négy szintet alakítanak ki: a kiemelt kórházakat, a területi kórházakat, a területi egészségügyi központokat, valamint az alapellátást, vagyis a háziorvost. Az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról szóló törvényt hétfőn név szerinti szavazással fogadta el az Országgyűlés.

A kiemelt, súlyponti kórházak száma országosan 39 lesz, ezekben az intézményekben a legmodernebb technikával és nagy tapasztalatú orvosokkal biztosítják a súlyos, vagy speciális ellátást igénylők kezelését. A jövőben csak ezekben az intézményekben kezelhetnek például daganatos beteget, vagy itt végezhetnek szívműtétet és szervátültetést. Ezen intézmények sürgősségi centrumok is, és kötelesek bizonyos időn belül ágyat biztosítani nagyobb vészhelyzetek (katasztrófa, járvány) esetére.

A jogszabály javaslatot tesz arra, hogy mennyi legyen az egyes intézményeknél és a régióknál a felosztható aktív és krónikus ágyak száma, illetve hogy az ellátási kapacitásokra pályázni lehessen majd a regionális egészségügyi tanácsoknál.

Jövőre az aktív kórházi ágyak száma a jelenlegi 60 ezerről 44 ezerre csökken. Ezzel párhuzamosan a krónikus fekvőbeteg ellátásban (rehabilitáció, ápolás) elérhető ágyak száma közel 20 ezerről 27 ezerre nő. Az összes ágyszám mintegy 11 százalékkal csökken. Közel hét és félezer aktív ágy krónikussá alakul.

A reformban szereplő tervezett átalakítások és ágyszámcsökkentések miatt az elmúlt hetekben több demonstrációt is tartottak, a Fidesz például a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház mellett tüntetett. Ugyancsak szerveztek demonstrációkat a budapesti Schöpf-Merei kórház, valamint az Országos Gyógyintézeti Központ tervezett átalakítása miatt. Vidéken pedig többek között Mátészalkán, Bonyhádon, Békéscsabán és Baján tüntettek annak érdekében, hogy a jelenlegi állapotukban maradjanak fenn a kórházak.

MTI / [origo]