A kimérten kapható szaloncukrokat és a gyorsfagyasztott gesztenyepüréket ellenőrzik a fogyasztóvédelmi felügyelőségek. Az ellenőrzések során azt tapasztalták, hogy gyakran nem tudni, honnan szármznak a kimérve árusított édességek.

A karácsonyi szezonális termékek árusítását vizsgálták a fogyasztóvédő hatóságok - számolt be pénteken a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. A szakemberek elsősorban a kimért szaloncukor és a karácsonyi süteményekhez gyakran használt, gyorsfagyasztott gesztenyepürék minőségét és jelölését ellenőrizték.

A területi fogyasztóvédelmi felügyelők csaknem ötszáz üzletet vizsgáltak, ezek közül majdnem háromszáznál találtak valamilyen szabálytalanságot. Eddig csaknem 700 tonna édességet néztek át, ezeknek 6 százalékánál merültek fel kifogások. A gyorsfagyasztott gesztenyepürék közül 21 terméket - szinte az üzletekben kapható összeset - ellenőrizték.

Több mint száz üzletben nem tudták igazolni a kimérten kapható szaloncukor eredetét, sok helyen pedig nem tüntették fel az áru fogyasztói árát vagy egységárát. Viszont csak kisebb mennyiségben találtak lejárt szavatosságú édességeket, ezeket azonnal kivonták a forgalomból.

A felügyelők 72 esetben tapasztalták, hogy a bolt által elkészített csomagokon nem megfelelően tüntettek fel valamilyen információt. A feltárt szabálytalanságok miatt összesen több, mint 11 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.