Megtámadták a kiskunhalasi televízió munkatársait, akik a kiskunsági hulladékbálákról akartak forgatni. A helyi televízió kocsijának ablakát betörték, emiatt a rendőrség eljárást is indított. Az [origo]-nak nyilatkozott a tévések megtámadásával gyanúsított férfi, aki azt állítja, hogy a tévések megpróbálták elütni őt, amikor meg akarta beszélni velük, hogy ne forgassanak a telkén.

A kiskunhalasi televízió két munkatársa szerint forgatás közben megtámadták őket csütörtökön, amikor egy Pirtó község melletti tanyán illegálisan tárolt hulladékbálákról készítettek felvételeket. Pozsgai Ákos riporter az [origo]-nak azt mondta, hogy az incidens előtt a közeli földútról filmezték az egyik tanyán álló hulladékbálákat, majd bementek a tanyára a tulajdonosokhoz, akik nem tiltakoztak a felvételek ellen.

A támadónak tartott férfi ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta, hogy ő senkit nem bántott, viszont azt kérte a tévésektől, hogy ne filmezzenek. Bogdán Sándor, aki a tanya tulajdonosának a férje, rossz néven vette, hogy a stáb először távolról készített képeket a hulladékbálákról, és csak utána jöttek be megkérdezni őket, ezért nem is volt hajlandó nyilatkozni nekik.

Egymástól eltérően emlékeznek az ezután történtekre is a szereplők. A tévések szerint miután újra távolról kezdtek filmezni, valaki egy kék furgonnal üldözőbe vette őket, majd a tanya előtt három-négy férfi, illetve a tanya tulajdonosnője és férje megállították a kocsijukat. Pozsgai Ákos riporter elmondása szerint a helyiek körbevették őket és a felvételeket tartalmazó kazettát követelték tőlük.

"A kezük hátra volt téve, nem tudtuk, mi volt benne, de biztos nem vörös rózsával vártak minket" - mesélte Vercz András, a Halas TV operatőre, hozzátéve, hogy az őket megállító emberek "nem éppen barátságosan léptek fel", még a kocsi ajtaját is megpróbálták feltépni. Végül sikerült kihajtaniuk a támadók közül. Ekkor azonban - a tévés riporter szerint - a tanya tulajdonosának férje betörte a kocsi vezetőoldali ablakát.

Bogdán Sándor szerint ugyanakkor ő csak odament a kocsihoz megkérdezni, hogy miért készítettek további felvételeket tiltása ellenére, a riporter azonban majdnem elütötte őt. Állítása szerint a volánnál ülő újságíró rászedte a kormányt, és a bal lábán át is ment a kocsival. "Nem tudtam félreugrani, nekiestem a kocsi üvegének, a kezemmel nekitámaszkodtam a kocsi ablakának, az pedig betört" - magyarázta.

"Autós üldözés" a főúton

A stáb beszámolója szerint ezután még egy autós üldözést is el kellett szenvedniük: egy fehér mikrobusz követte őket egészen a mintegy 10 kilométerre levő Kiskunhalasi rendőrkapitányságig. A tévé riportere szerint üldözőik többször olyan közel kerültek hozzájuk, hogy egy kis fékezés is karambolt okozott volna. "Vészvillogóval, dudával menekültünk, hogy engedjenek minket el az autósok, volt néhány elég veszélyes helyzet" - mesélték a tévések, akik szerint a rendőrségtől többször kértek segítséget telefonon.

Bogdán Sándor ugyanakkor autós üldözésről sem tud. "Én nem tudom, ki üldözte volna őket. A feleségem akkor ment Halasra, de ha két ember megy egy autóban a főúton, és mögöttük meg egy nő vezet egy mikrobuszt, az nem tudom, mitől üldözés" - mondta.

A riporter ugyanakkor elmondta, hogy az üldözés alatt végig kamerával vették az eseményeket, így videofelvételük van róla, hogy a mikrobusz sofőrje ököllel fenyegeti őket, és arról is, ahogy még a földutakon, a tanya előtt megállították és megtámadták őket.

Halálos fenyegetés

A tévéstáb még csütörtök este visszament a rendőrséggel az érintett tanyára, ahol elmondásuk szerint a helyiek a rendőrök jelenlétében is megfenyegették őket. "Azt mondták, elvágják a torkunkat és élve eltemetnek bennünket" - emlékezett vissza a riporter.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint a tévések mozgó kocsijának ablakát betörő férfi ellen eljárást indítottak közlekedés veszélyeztetése bűncselekmény miatt. A Halas TV munkatársai a támadásról készített felvételek eredeti, vágatlan kazattáját átadták a rendőrségnek.

Visnovitz Péter