Egy megbontott hulladékhegyből származhat az a bűzös gáz, amely szélcsendes időben megreked Tatabánya alacsonyabban fekvő részein. A környezetvédelmi hatóság vizsgálja az esetet, de az emberek egészsége állítólag nincs veszélyben.

Több napja erős gázszag érezhető Tatabányán, a feltételezések szerint a bűz egy megbontott hulladékhegy miatt keletkezett - tájékoztatta az MTI-t pénteken Laki Ferenc, a város környezetvédelmi referense. A környezetvédelmi felügyelőség pénteken mérőkocsival mintákat vesz a levegőből valamint egy pernyetároló környékéről.

A szakember tájékoztatása szerint a szag egy olyan anyagból származhat, amelyet a közeli pernyetároló lefedésére használtak. Ez olajos iszap, szalma és szennyvíziszap keveréke, amelyet hulladékbontó baktériummal oltottak be. A keverékből megmaradt készletet korábban elásták, de néhány napja feltárták. A bomló anyagokból kiáramló bűzös anyag a levegőnél nehezebb, és szélcsendes időben megreked Tatabánya mélyebben fekvő területein.

Laki Ferenc elmondta, a terület kezelőjére a vizsgálati eredményektől függően környezetvédelmi bírságot szabhatnak ki. A katasztrófavédelem helyszíni mérései alapján a lakosság védelmében óvintézkedések nem szükségesek.