Nem adtak el a szegedi patológián emberi koponyát - állapította meg az a belső vizsgálat, amelyet a tv2 rejtett kamerás riportja után indítottak. A tévéseknek ugyanis egy boncmester azt mondta, tudna koponyát szerezni.

A szegedi patológiáról nem került, és nem kerülhetett ki emberi maradvány, állapította meg az a belső vizsgálat, melyet a tv2-ben sugárzott riport alapján indítottak. Mikó Tivadar, az intézet vezetője hozzátette, hogy az intézet egyik munkatársa ellen ugyanakkor fegyelmi vizsgálat indul, mivel közalkalmazotthoz méltatlan magatartást tanúsított.

A vizsgálat során megnézték az eredeti, vágatlan felvételt és meghallgatták az érintett dolgozót is. A teljes anyagból az intézet számára az vált nyilvánvalóvá, hogy a riportot alaposan megvágták. Így olyan, Mikó szerint fontos tények nem kerültek adásba, mint hogy egy korábban felszámolt temetőből származó koponyákkal kapcsolatban irányították az újságírókat a boncmesterhez, aki többször is hangsúlyozta, a kért koponya semmiképpen sem a patológiáról származna, s nem állította teljes bizonyossággal azt sem, hogy meg tudja szerezni azt. A szakember közölte, a belső vizsgálat eredményeit továbbítják a rendőrségre.

A tv2 a héten közölt egy rejtett kamerás riportot arról, hogyan lehet koponyát venni Szegeden. A felvételeken deréktől lefelé egy fehér köpenyben, nadrágban és cipőben ülő ember látható, aki az újságírókkal közölte, hatvanezer forintnál olcsóbban tudja beszerezni az általuk kért emberi koponyát. A bemutatott film néhány jelenetében azonosítani lehetett a szegedi patológiai intézetet.

A riportot készítő újságírók először a szegedi kórbonctanon és a belvárosi temetőben próbálkoztak a koponya beszerzésével, de ezeken a helyeken elutasították kérésüket. A temetőben viszont azt ajánlották nekik, hogy a patológia "főboncmesterénél" próbálkozzanak - számol be a riportról korábban a Délmagyarország Online. A felvételek tanúsága szerint az intézetben nem lepődtek meg a kérésükön. A portás a riportereket egyből az ez ügyben "illetékes" orvoshoz irányította, aki kijelentette: "Lesz olyan állapotú, amit érdemes eladni".