Tizenhárom orvos indít pert a dunaújvárosi kórház ellen. Az orvosok az ügyeleti díjakat szeretnék megkapni, szerintük ugyanis a 16 órás műszakért járandóságuknak kevesebb mint a felét fizetik ki - tudta meg az MTV Híradója.

Pert indít az ügyeleti díjakért a dunaújvárosi Pantaleon kórház 13 dolgozója - hangzott el a Magyar Televízió Híradójában kedden este. A most követelt összeg 20 millió forint, de ha minden dolgozó követeli a pénzét, akkor 250 millió forintra is nőhet a körházzal szembeni követelés.

Az orvosok azt kifogásolják, hogy a 16 órás műszakért kevesebb mint a felét kapják meg annak, ami a Munka törvénykönyve szerint járna nekik. Képviselőjük úgy nyilatkozott: azt szeretnék, hogy hajtsák végre az egészségügyben az Alkotmánybíróság határozatát, és rendezzék a kórházakban dolgozó orvosok ügyeleti rendszerét.

A jelenlegi gyakorlat szerint a közalkalmazottként dolgozó orvosoknak 16, illetve 24 órányi ügyeletből csak négy-hat órát ismernek el valós munkavégzésként, tehát az ügyeletnek csak a negyedét fizetik ki nekik. Az ügyben született ítélet azonban kimondja: az ügyelet teljes egésze munkaidőnek számít.

Július elseje óta törvénysértést követnek el az egészségügyi dolgozók, akik színlelt szerződéssel dolgoznak, vagyis vállalkozóként veszik fel fizetésüket a kórháztól, miközben lényegében ugyanúgy dolgoznak, mintha munkaviszonyban lennének. Korábban többször felmerült, hogy a változás miatt sok kórházban nem tudják megszervezni az ügyeletet. Az orvosok és egészségügyi dolgozók túlmunka-kötelesek: ez azt jelenti, hogy a 40 órás munkahét felett 8 óra túlmunka kötelező, 12 óra pedig vállalható számukra. Eddig azonban az orvosok jelentős része ennél több túlmunkát vállalt vállalkozási formában.

MTI/[origo]