A hallgatói szervezetek és a szocialista frakció után az elvált apák érdekképviselete is tiltakozik a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium terve ellen, hogy csak a lakóhely és az iskola közt biztosítana utazási kedvezményt a diákoknak. Az apák azzal érvelnek, hogy így nem tudják majd tartani a kapcsolatot a gyermekeikkel.

"A különélő apák és gyermekeik közötti családi kapcsolatok meg fognak szűnni Magyarországon" - jósolja az Elvált Apák Érdekvédelmi Egyesülete arra az esetre, ha a kormány terveinek megfelelően szűkülne a diákok utazási kedvezmény, és csak az iskola és a lakóhely között lehetne igénybe venni.

A szervezet ezért nyílt levélben fordult Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterhez. Az elvált apák azt szeretnék, ha évente 60-70 esetben, amíg a diákok az édesapjukhoz és vissza utaznak, illetve az apjukkal kirándulnak, járna nekik az utazási kedvezmény, mivel a teljes árú jegyet nem tudnák kifizetni.

A diákok utazási kedvezményének szűkítését nyár óta tervezi a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Bár konkrét javaslattal eddig még nem álltak elő, a nyilvánosságra került tervezet szerint megszűnne az esti és a levelező tagozatos hallgatók vasúti kedvezménye. A nappali tagozatos egyetemisták és főiskolások pedig csak a lakóhelyük és az iskola között utazhatnának 50 százalékos kedvezménnyel.

A tervezett szűkítés ellen fellépett az MSZP-frakció három szakcsoportja is. A szocialisták szerint az utazási kedvezményeknél figyelembe kéne venni az érintettek szociális körülményeit, munkaerő-piaci helyzetét. Elképzelhetőnek tartják azt is, hogy a kedvezményt a főiskolai, egyetemi konzultációk, vizsgák időpontjához kössék.

A kedvezmények megkurtítását ellenzi a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is. A diákszervezet ragaszkodik ahhoz, hogy a nappali tagozatos diákok továbbra is minden utazás alkalmával kedvezményesen utazhassanak. A HÖOK felvetette azt is, hogy megzavarná a pályaudvarok működését, ha számukra kedvezőtlen döntés születik. Ezt később finomították, és azt mondták, január végéig biztosan nem demonstrálnak.

[origo]/MTI