A rossz hatékonysággal működő rivalizáló titkosszolgálatok átalakítására tett javaslatot az MSZP nemzetbiztonsági munkacsoportja. Az MSZP-s szakértők szerint össze kellene vonni és ismét központi irányítás alá helyzeni a titkosszolgálatokat, amelyeket nyugdíjas tábornokok kormányközeli klikkjétől féltenek. A csoport állásfolgalását a Népszabadság ismerteti.

Elavult szervezeti keretek, párhuzamosság, rivalizálás, nehézkes együttműködés jellemzi a magyar titkosszolgálatokat - állítja az MSZP nemzetbiztonsági munkacsoportja az Őszinteséget a nemzetbiztonságban is című állásfoglalásában, amelyet a Népszabadság ismertet. A szocialista párton belül működő, több évtizedes tapasztalattal rendelkező titkosszolgálati szakértőket tömörítő szervezet szerint könnyű az igazságot államtitkok mögé rejteni, de ennél is nagyobb baj, hogy a kormány és a frakció közé beékelődött néhány nyugdíjas titkosszolgálati tábornok, akik nem érdekeltek a szolgálatok hatékony működésében. "Kialakult a kormányközeli szakértők klikkje, akik szakmai kontroll nélkül adják a tanácsokat, gyakran így manipulálva a döntéseket" - idézi az anyagot a Népszabadság.

A csoport ismét központi irányítás - tárca nélküli miniszter vagy szakállamtitkár - alá helyezné a titkosszolgálatokat, ezen kívül hatékonyabbá és olcsóbbá tennék azokat, mert jelenleg a titkosszolgálatokkal együtt például tíz szervezet foglalkozik terrorelhárítással. A rossz hatékonyságra pedig a munkacsoport szerint a szeptember-októberi események szolgálnak példaként, amikor nem tudták előre jelezni, hogy a kormányellenes demonstrációkat rendzavarásba fordítják a szélsőséges csoportok.

A csoport szerint a mai öt szolgálat - Nemzetbiztonsági Hivatal, Információs Hivatal, Katonai Felderítő Hivatal, Katonai Biztonsági Hivatal és Nemzetbiztonsági Szakszolgálat - helyett legyen csak három: Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálat és Katonai Biztonsági Szolgálat, illetve a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat. Másik lehetséges megoldást is felvázoltak, eszerint a polgári és a katonai hírszerző szolgálatokból megalakulna a Nemzeti Hírszerző Szolgálat, a Nemzetbiztonsági és a Katonai Biztonsági Hivatalból pedig létrejönne a Nemzetbiztonsági Szolgálat.

A csoport továbbá létrehozná a hírszerző közösséget, a témában érintett tárcák, szolgálatok és államigazgatási szervek, valamint a Legfőbb Ügyészség, az Állami Számvevőszék és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács képviselőiből. Ennek lenne feladata tanácsokkal ellátni a kormány nemzetbiztonsági kabinetjét. felállítanának egy egységes, értékelő, elemző és tájékoztató központot, amely a különböző titkosszolgálati eszközök alkalmazására jogosult szervezetek munkáját hangolná össze.

Vajda Péter, a nemzetbiztonsági szolgálatok szóvivője szerint a munkacsoport javaslatait ők maguk nem ismerik, így arról véleményük sincs - írja a Népszabadság.