Jelentősen drágulnának januártól a gyógyszerek térítési díjai egy, a Népszabadság birtokába került tervezet szerint. Megszűnne az ingyenes gyógyszer, és csökkennének a támogatási kulcsok is. A megszorítással 50 milliárd forint pluszköltség hárulna a betegekre.  

Több mint ötvenmilliárd forintot spórolna a gyógyszerkasszán az Egészségügyi Minisztérium most készülő tervezete - értesült a Népszabadság. A lap birtokába került tervezet értelmében 2007 január 15-től jelentősen csökkenne a gyógyszerek támogatásának mértéke, illetve néhány kivételtől eltekintve megszűnne az ingyenes orvosság.

A terv szerint az eddig a társadalombiztosítás által 100 százalékban támogatott gyógyszerek kiváltásánál 300 forintos díjat kellene fizetni. Ingyenes orvosság csak a közgyógyellátottaknak járna, illetve néhány, külön keretből finanszírozott, súlyos betegség kezelésére szolgáló szer lenne ténylegesen díjmentes.

Az eddig 90 százalékban támogatott gyógyszereket a TB januártól csak 80 százalékban finanszírozná, ami a betegek számára kétszeres drágulást jelentene. A 70 százalékban támogatott termékeket a tervezet szerint csak 50, az 50 százalékosakat csak 30 százalékban finanszírozná az egészségbiztosító.

A változásoktól az egészségügyi tárca a Népszabadság szerint 57 milliárdos megtakarítást remél. A lap által megkérdezett elemzők becslése szerint egy átlagos család gyógyszerköltsége havi 4500 forintról 6000 forintra emelkedik januártól, de bizobyos betegségek esetében (csontritkulás, keringési zavarok, allergia) a többszörösére is nőhetnek a kiadások.

Az Egészségügyi Minisztérium eddig nem erősítette meg és nem is cáfolta a lap értesüléseit. Az [origo] érdeklődésére azt közölték, később kommentálják a nyilvánosságra került tervezetet.