Átalakul jövőre a gyógyszerfinanszírozás rendszere. Megszűnik az ingyenes gyógyszer, és csökkenek a támogatási kulcsok is. A megszorítással 40 milliárd forint pluszköltség hárulna a betegekre, ha nem változtatnak gyógyszervásárlási szokásaikon.

Mintegy negyvenmilliárd forinttal csökkentené a gyógyszerkasszát a kormány. A január 15-én hatályba lépő kormányrendelet értelmében megváltoznak az egyes orvosságok támogatási kulcsai: az eddig 90 százalékos támogatást élvező termékek finanszírozása 85 százalékra, a 70 százalékosaké 55-re, az 50 százalékosaké 25 százalékra csökken.

Az eddig 100 százalékban a társadalombiztosítás által finanszírozott termékek kiváltásakor 300 forintot kell fizetni dobozonként. Ez alól kivételt élveznek a közgyógyellátottak, ők továbbra is ingyen juthatnak hozzá a gyógyszereikhez. Az Egészségügyi minisztérium számításai szerint a változások - változatlan gyógyszerfogyasztási szokások mellett - negyvenmilliárd forint pluszköltséget rónak a betegekre.

Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára a változásokkal kapcsolatban azt mondta, minden gyógyszer támogatását felülvizsgálták, azzal a céllal, hogy a krónikus betegségek gyógyítására szolgáló termékek kerüljenek a magasabb támogatási kategóriába, illetve, hogy változzanak a lakosság gyógyszerfogyasztási szokásai.

Annak ugyanis, aki hajlandó az azonos hatóanyagú orvosságok közül az olcsóbbat választani, nulla és 18 százalék közti mértékben kell többet fizetnie, míg annak, aki ragaszkodik a megszokott készítményhez, 50 százalékkal is drágulhatnak a gyógyszerei.

Horváth Ágnes azt is közölte, megszületett a gyógyszertörvény módosításának végrehajtását szabályozó rendelet, így január 1-én már engedélyt kérhetnek azok a vállalkozások, akik a gyógyszertáron kívül árusítanának gyógyszereket. A államtitkár szerint az első üzletekben már 2007 első negyedévében lehet majd orvosságokat kapni.