Az MSZP egyik szabolcsi alapszervezete Lendvai Ildikó jelenlegi frakcióvezetőt látná szívesen a pártelnöki székben. Lendvai nem vállalja a megmérettetést, így továbbra is Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az egyetlen jelölt a párt élére. A februári tisztújító kongresszuson döntenek az új alapszabályról is.

Eddig Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Lendvai Ildikó frakcióvezető kapott hivatalosan is jelölést az MSZP pártelnöki posztjára. Lendvait a párt egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei alapszervezete jelölte, de ő ennek ellenére nem lesz Gyurcsány kihívója: a Népszavának ugyanis azt nyilatkozta, nem indul. A frakcióvezető azt mondta, jó elképzelésnek tartja, hogy a kormányfő és a párt vezetője ugyanaz a személy legyen, hasonlóan a Horn-kormány időszakához.

Gyurcsány Ferenc már az önkormányzati választások előtt jelezte, elindul a pártelnöki posztért. December elején ez hivatalossá is vált, amikor a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszó MSZP-s alapszervezete jelölte a kormányfőt. Más jelölt eddig nem jelentette be indulási szándékát.

Az MSZP február 24-25-én tartja tisztújító kongresszusát. A tisztújítás a szocialistáknál úgynevezett felmenő rendszerben történik: a helyi szervezeteknél december végén, január elején, a megyei szervezeteknél január végén, február elején döntenek az új vezetőkről, ezt követi az országos kongresszus.

A februári kongresszus dönt a párt új alapszabályáról is. Az eddig nyilvánosságra került elképzelések szerint megszűnne az elnökhelyettesi poszt (ezt jelenleg Szekeres Imre tölti be), de mivel a kormányfőnek kevés ideje lenne a párt vezetésével foglalkozni, létrehoznák az ügyvezető alelnöki posztot. Erre - meg nem erősített információink szerint - Juhász Ferenc jelenlegi alelnök a legesélyesebb.

Az [origo] szerette volna megkérdezni Lendvai Ildikót is döntésének hátteréről, de sem mobiltelefonján, sem a frakció titkárságán keresztül nem elérhető, szabadságát tölti. Az MSZP szabolcsi irodáiban sem vette fel senki a telefont.