Kiütötte a lóhere a kerámia malacot

2006.12.29. 9:26

Megjelentek a boltokban az újévkor elengedhetetlen disznólábak és pezsgőtornyok, a piaci és utcai árusok pultjain pedig már sorakozik a számtalan szilveszteri csecsebecse. Tűzijáték is kapható csütörtöktől vasárnapig, de csak annak, aki megtalálja, hogy hol. Az [origo] szilveszteri bevásárlókörútján tavalyi trombitákkal, idei malacokkal, tiltott petárdákkal és vevőre váró virslihegyekkel találkozott.

A húszlövetű forgótárcsás tűzijáték 6000, a százdarabos petárda pedig csak 500 forint, ennél olcsóbbat sehol nem kapsz! - kínálgatja a teljesen üres pult alól portékáját egy férfi a józsefvárosi piac mélyén, pár nappal szilveszter előtt. Igaza is van, máshol valóban nem kapunk, hiszen egy tavaly novemberi rendelet alapján a fény nélkül durranó, kizárólag hangot kiadó petárdákat nem csak használni vagy vásárolni, de még birtokolni is tilos. A szilveszteri szemlére induló [origo] találkozott a törvényi tiltás ellenére árusított petárdákkal, miközben legális tűzijátékat alig talált.

Tapasztalatunk szerint a szilveszteri bevásárlásra indulók a törvényesen árusítható tűzijátékokat nem kapják meg egykönnyen, mivel a tűzforgókat, röppentyűket, vezetőpálcás rakétákat szinte sehol nem árulják. Ijedt és tiltakozó tekintettel utasítja vissza a tűzijáték után érdeklődő vásárlót az éjjelnappalik és szupermarketek pénztárosa és az aluljáró trafikosa is. Aki nem akar a nagy hipermarketek parkolóiban tartott tűzijátékvásárokra kiutazni, annak a feketepiac mellett csak néhány eldugott tűzijátékbolt dob mentőövet.

Ezekben - az [origo] tapasztalatai szerint - a kis üzlethelyiség és szűkös választék ellenére a vevők egymás kezébe adják a kilincset, és percenként távoznak az elégedett tizenévesek hónuk alatt párszáz forintos rakétákkal, röppentyűkkel és füstbombákkal. A törvény szerint december 31-én este 6 órától másnap reggel 6-ig süthetik el frissen vásárolt játékaikat, láttunk azonban olyanokat is, aki csak a közeli villamosmegállóig bírtáka visszatartani magukat.

Idei érmek, tavalyi trombiták

Ha a petárdaárusok nem is, a trombitát, szerencsemalacot és álarcot áruló standok mindenhol felbukkanó tömegei megkönnyítik az újévre készülődő vásárló körútját. Az újévi bulik kellékei, a szerpentinek és lampionok ugyanis már szerdán megjelentek a virágárusok polcain és az ideiglenesen felállított pultokon, választékuk pedig nem mondható csekélynek. Az egyik budapesti piacon több mint húszféle malacfigurát számoltunk össze, de nincs hiány a különböző kéményseprő-figurákból, maszkokból és szerencsepénzekből sem.

"Az idei év slágere az évelő, cserepes négylevelű lóhere, közepén egy kis kéményseprővel" - mondja egy árus, aki szerint a növény idén még a legnépszerűbb kerámiamalacokat is kenterbe veri. Jól mennek a különböző műhajak és kalapok is, pedig ezekért többezer forintot is elkérnek, a százforintos kéményseprők viszont szinte senkinek sem kellenek.

"Persze ez sem meglepő, volt itt nemrég egy 87 éves bácsi, aki fröccsöntő volt, és azt mondta, hogy ilyen figurákat annak idején már ő is öntött" - mesélte az árus, hozzátéve, hogy még a tavalyi trombitákat is árulják, leárazva. "Tavaly még mindenféle papírból csinálták őket, idén már többet adtak a külsőre, és csak ilyen fényes, csillogó csomagolópapírból készítettek" - mutatta a trombiták közötti különbséget, miközben mi pedig egy másik pultnál még régi csokoládépapírból és liszteszacskóból készített anyósnyelveket is találtunk. Egyedül a szerencsepénzt nem lehet eltenni jövőre, mivel azon rajta van a 2007-es dátum - mondja az árus. Ami abból megmarad, az mind a szemétbe kerül.

Pezsgő- és virslihegyek

A hagyományos szilveszteri ételek és italok, a virsli, malac, sósmogyoró és a pezsgő szintén megjelent már a polcokon, a nagyobb áruházláncok már napok óta ezekkel reklámozzák magukat. Az [origo] által megkérdezett élelmiszerboltok dolgozói szerint az üzletek felkészültek a rohamra és feltöltötték a raktárakat, néhány üzletben már a polcokon is óriási virslihegyek és pezsgőtornyok magasodnak, a henteseknél pedig a pult fölött már egész szilveszteri malacok lógnak.

A vásárlási roham azonban még nem kezdődött el, a pénztártól távozó kosarakban még se pezsgő, se virsli nincsen. Egy pénztáros szerint azért, mert az emberek az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást, hogy mindenből a legfrissebbet kapják. A boltosok igazán nagy forgalomra inkább csak pénteken és szombaton számítanak.

Visnovitz Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK