Az ásványvizek minőségével ritkán van probléma, de a címkéken olvasható adatok gyakran hiányosak, vagy épp nem felelnek meg a valóságnak. A fogyasztóvédők országszerte ellenőrizték az ásványvizeket.

Az ellenőrzött üzletek 89 százalékában találtak hiányosságokat a fogyasztóvédelem szakemberei, akik idén ősszel az ásványvizeket vizsgálták - közölte a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség. A kilenc megyére és a fővárosra kiterjedő ellenőrzések során 3,2 millió liter ásványvizet ellenőriztek.

A legtöbb hiba abból adódott, hogy az ásványvizek címkéin nem tüntették fel a víz származási helyét, vagy a forgalmazót. A vizsgálatot végző felügyelők 210 esetben az összetevők mennyiségét is kifogásolták, illetve azt, hogy az üvegek címkéin nem megfelelően tüntették fel az oldott ásványianyag-tartalmat.

A vizsgálat azonban megállapította, hogy az ásványianyag-tartalom csak ritkán tér el jelentősen a megadott értékektől, ami azt jelenti, hogy a gyártók nem hamisítják, vagyis nem töltik fel csapvízzel az ásványvizeket. A felügyelők összesen 59 millió forint minőségvédelmi és több mint kétmillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.