Eddig ismeretlen okok miatt léket kapott egy tankhajó a Dunán. A rakományban levő 417 tonna gázolaj nem fenyeget környezetszennyezéssel, mivel kiszivattyúzását rögtön megkezdték.

A gázolajat szállító hajó szombaton hajnalban a csepeli szabadkikötő alatt kapott léket. A hajó süllyedését sikerült megállítani, nem fenyegeti szennyeződés a Duna vizét - közölte a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője. A csepeli szabadkikötő alatti, úgynevezett petróleum-öbölbe való behajózásnál eddig ismeretlen ok miatt történt baleset a szlovák tankhajóval - mondta el Bajkó Erika.

A személyzet a fenékvészjelző riasztásakor észlelte a vízbetörést. Az első információk szerint a körülbelül tízszer két centiméteres lék a gépháznál keletkezett, így a tankhajó rakománya nem veszélyezteti a Duna vizét. A hajó 417 tonna gázolajat szállított. A rakomány átfejtését még hajnalban megkezdték, és megállították a vízbetörést.

A mentés során a rakományt átfejtették, a gépházba betört vizet kiszivattyúzták, semlegesítették és a léket betömítették. A mentést a hajó személyzete végezte; a katasztrófavédelem munkatársai ugyan kivonultak a helyszínre, ám nem volt szükség arra, hogy beavatkozzanak.

Az illetékes hatóságtól a szlovák hajó engedélyt kapott arra, hogy a Komárnoi javítóműhelybe hajózzon. A hajót ideiglenesen egy állóhajóhoz kötötték ki, itt várja meg, hogy egy másik szlovák hajóhoz csatlakozva elindulhasson a komárnoi műhelybe.